Kung Carl XVI Gustaf drar tillbaka Kulturprofilens Nordstjärneorden Foto: Sören Andersson/TT

Kungen återkallar Kulturprofilens Nordstjärneorden

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att våldtäktsdomen mot Kulturprofilen står fast kom tidigare under dagen. Nu väljer kung Carl XVI Gustaf att dra tillbaka hans Nordstjärneorden.

– Det beror på den kraftfulla dom som han har fått, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll till Kulturnyheterna.

Efter högsta domstolens beslut tidigare under dagen om att de inte kommer ge prövningstillstånd till Jean-Claude Arnault, i medierna kallad Kulturprofilen, väljer nu kung Carl XVI Gustaf att dra tillbaka hans Nordstjärneorden.

Orden tilldelas den som gjort något av särskild vikt för Sverige och svenska intressen, och är en av de finaste som en utländsk medborgare kan få.

Jean-Claude Arnault mottog utmärkelsen år 2015 av den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke efter att akademiledamoten Per Wästberg rekommenderat honom till priset vid tre tillfällen. Hovet menar dock att de aldrig varit inblandade i beslutet.

Beror på den kraftfulla domen

I ett pressmeddelande från hovet skriver de att ”Konungen kan enligt det regelverk som gäller för ordensväsendet besluta att dra tillbaka en orden, vilket i dag har skett.”

– Det beror på den kraftfulla dom han har fått. Domen har ju nu vunnit laga kraft genom Högsta Domstolens beslut att inte ta upp målet, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.