Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius möter idag Kung Carl XVI Gustaf. Foto: TT

Kungen begär möte med Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kommer kung Carl XVI Gustaf att möta Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Anledningen är att de ska diskutera den senaste tidens händelser inom Akademien.

– Kungen kommer att träffa Sara Danius. De ska diskutera vad som skett inom Akademien den senaste tiden och det arbete som påbörjats av Sara Danius med anledning av det, säger Johan Tegel, informationssekreterare på hovet.

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare och i Akademiens egna stadgar står det att konungen måste underrättas kring viktiga händelser i Akademien, något som nu sker.

Mötet kommer att äga rum på kungliga slottet under eftermiddagen.

”Metoo viktig kampanj”

När Kulturnyheterna i förra veckan var i kontakt med hovet angående händelserna inom Svenska Akademien, så svarade informationssekreterare Irene Beertema Strömmer att hovet tar del av den löpande rapporteringen kring händelserna.

Hon skrev också att ”Kungafamiljen är väl informerad i dessa frågor och anser att #metoo är en viktig kampanj”.

Svenska Akademiens beskyddare – vad innebär det?

  • Akademien grundades av kung Gustaf III 1786 och sedan dess har monarken varit beskyddare av Akademien. Det innebär att kungen ska hållas informerad om viktiga händelser inom Akademien och godkänner olika beslut som tas.  
  • Formellt sett godkänner kungen nya ledamöter samt val av sekreterare. Han informeras även om vem som får det kungliga priset av Akademien, samt vem som får minnespenningen.  
  • Beskyddarskapet innebär också att kungen har möjlighet att delta i Akademiens enskilda sammankomster, men det gör han inte.  
  • Kungen kan också delta i Svenska Akademiens högtidssammankomst, något som han alltid gör tillsammans med resten av kungafamiljen den 20 december varje vilket är årsdagen av hjältekonungen Gustaf II Adolfs födelse.

Källa: Hovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.