Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungliga operan är i behov av renovering, men vd Fredrik Lindgren vill inte spekulera i om det är byggnadens skick som orsakat olyckan. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Kungliga operan: ”Vi är ett hus i chock”

Uppdaterad
Publicerad

En scentekniker har avlidit efter att ha fallit från hög höjd på Kungliga operan i Stockholm under torsdagen. Händelsen utreds nu som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. På Kungliga operan har det i dag varit en sorgens dag.  

Händelsen inträffade vid 15-tiden under torsdagen. Mannen, som är i 55-årsåldern, utförde ett scenarbete när han föll från cirka tio meters höjd. Hans kollegor ska ha befunnit sig på platsen och får under fredagen stöd på plats genom till exempel psykologsamtal.

– Många medarbetare är i chock. Det är ett hus i chock. Vi försöker ta hand om varandra och jobba framåt på det sätt som överhuvudtaget är möjligt. Det här är ju det värsta som kan hända på en arbetsplats, att förlora en kollega och vän, säger Fredrik Lindgren, vd på Kungliga operan.

Utreder arbetsmiljöbrott

Polisen har under fredagen avslutat den tekniska undersökningen och rubricerar händelsen som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.  Enligt Fredrik Lindgren finns det inga indikationer på att händelsen har något samband med operans renoveringsbehov.  

– Vi vet att medarbetaren har befunnit sig på andra balkongen, andra avsatsen ovanför scenen, och av någon anledning ramlat ut över scenen och fallit från hög höjd och slagit sig så illa att han har avlidit. Det pågår en utredning och vi avvaktar den, säger han.

”Har gedigna säkerhetsrutiner”

Enligt arbetsmiljöregler ska fallrisker noga kontrolleras, förebyggas och åtgärdas.

– Det finns också föreskrifter som säger att arbetsgivaren ska ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete där man regelbundet undersöker, riskbedömer och vidtar åtgärder så att ingen ska skadas på jobbet, säger Agneta Axelsson, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Enligt Fredrik Lindgren går det inte att säga vad det är som har brustit i nuläget men han betonar att operan har gedigna säkerhetsrutiner.

– Vi besiktigar och tränar. Det här ska inte kunna hända, det har aldrig hänt tidigare. Det här är en person som jobbat länge hos oss och som är väldigt säkerhetsmedveten, det är djupt, djupt tragiskt, säger han.

Kungliga Operan har med anledning av händelsen valt att ställa in alla föreställningar och aktiviteter fram till och med onsdag nästa vecka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.