Foto: Carl Thorborg/Kungliga Operan

Kungliga operan vill nå ut till fler – lanserar egen strömningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Operan i Stockholm vill att deras utbud når en större publik. Därför lanserar de nu en ny digital plattform, Operan Play, där publiken kostnadsfritt kan ta del av balett och opera digitalt.

Enligt de nationella kulturpolitiska målen ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet, samtidigt brottas många kulturinstitutioner med att en stor del av Sveriges befolkning inte nås av institutioneras scenkonstutbud. En av dessa är Kungliga Operan.

Bakom Kungliga Operans play-satsning ligger bland annat en publikundersökning som visade att en tredjedel av den scenkonstintresserade befolkningen kan tänka sig att se deras föreställningar digitalt, något som nu alltså blir verklighet.

Planerar att sända live flera gånger om året

Bland de föreställningar som kommer att vara tillgängliga från start återfinns bland andra operan Madama Butterfly med Asmik Grigorian, balettföreställningen Eskapist av Alexander Ekman samt Short Stories II, en samling med tre nyskrivna svenska operor i miniformat.

”Vår vision är att kunna sända live flera gånger om året och att kunna erbjuda svenska folket ett stort utbud”, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, i ett pressmeddelande.

På plattformen kommer ett urval av operans föreställningar, konserter och baletter finns tillgängliga, kostnadsfritt. Operahuset planerar också att sända föreställningar live flera gånger om året.

Operan Play lanseras den 4 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.