Foto: Naturhistoriska

Kvarlevor vid Naturhistoriska flyttas: ”Ytterst förkastligt och respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten om mänskliga kvarlevor på Naturhistoriska museet i Göteborg trappas upp ytterligare. Nu vill kulturarvsförvaltningen Västarvet att samlingarna ska flyttas från museet, något som fått museets ansvarige intendent Magnus Gelang att ilskna till. ”Ytterst förkastligt, respektlöst och inte minst mycket oetiskt”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat pågår en mångårig konflikt på Naturhistoriska museet i Göteborg. Stridigheterna har sin grund i frågan om hur de mänskliga kvarlevor som finns i museets samlingar hanteras och utmynnade förra året i ett beslut om att en gallring ska genomföras.

Gallringen gäller framförallt kroppsdelar, kranier och ben. Enligt gallringsbeslutet ska de antingen begravas eller skickas tillbaka till sina ursprungsländer.

Naturhistoriska riksmuseet

Men hur gallringen ska gå till har rört upp kritik bland museets anställda. Beslutet har fattats av det politiskt styrda Västarvet, Västra Götalandsregionens kulturarvsförvaltning och museipersonalen menar att det varken är förankrat på museet eller grundat i sakkunskap om de berörda föremålen.

”Objekt löper stor risk att skadas”

Under onsdagskvällen fick museet beskedet att kvarlevor nu tillfälligt ska flyttas i väntan på beslut om hur gallringen ska genomföras. Flytten berör allt humant material från 1800- och 1900-talen och kommer ske den 11 mars. 

Den ansvarige intentenden, Magnus Gelang, ställer sig djupt kritiskt till den förestående flytten. Han menar att Västarvet kört över museets personal och skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att flyttbeslutet är taget på osakliga grunder.

”Beslutet är taget på högst osaklig grund; i höstas efterfrågades skäl för och emot en flytt bland såväl samlingspersonal som personal på förvaltningsnivå. Inga skäl för en flytt lades fram, däremot framkom en rad skäl för att ha kvar materialet på Göteborgs naturhistoriska musem. Ingen respons eller hänsyn till dessa skäl har visats, utan beslutet är taget utifrån ett skäl – att samla allt material på ett ställe.”

Inte minst menar han att en sådan flytt riskerar att skada föremålen.

”Objektens vetenskapliga, historiska, idéhistoriska värde har ännu inte bedömts för dessa objekt, och utgångsläget är alltså att de är objekt som ska bevaras i samlingarna. Att avsiktligt riskera att skada dessa objekt är ytterst förkastligt, respektlöst och inte minst mycket oetiskt”, skriver han vidare i mejlet.

Västarvet JO-anmäldes

Så sent som i förra veckan JO-anmäldes Västarvet för brott mot museilagen. Tjänstemannen som skickat in anmälan menar att beslutet om gallring inte är förenligt med lagen, och att det finns politiska motiv bakom beslutet.

I mars 2018 fick Riksantivarieämbetet i uppdrag att utarbeta en vägledning gällande hantering och gallring av mänskliga kvarlevor. Vägledningen väntas vara klar i början av 2020. I den aktuella JO-anmälan ifrågasätter museet att Västarvet inte inväntat den pågående utredningen.

Pernilla Schedin, en av de ansvariga utvecklarna, säger att hon förstår att museipersonalen känner oro för att objekten kan komma till skada under transporten, samtidigt menar hon att de har vidtagit åtgärder för att trygga en säker transport.

Har gjort en risk- och säkerhetsanalys

– Vi har gjort en risk- och säkerhetsanalys och utifrån den analysen ser vi att flytten ska kunna göras säkert och tryggt. I museivärlden finns en stor vana att transportera känsligt material. Det handlar både om hur det är packat och hur objekten förvaras under transporten, säger Pernilla Schedin till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturhistoriska riksmuseet

Mer i ämnet