Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, vill se att kommunernas ansvar att driva kulturskola regleras i lag. Foto: TT

Lärarförbundet: Lagstadga om kommuners ansvar att driva kulturskola

Uppdaterad
Publicerad

Kommuners ansvar att arrangera kulturskola bör regleras i lagen. Det tycker Lärarförbundet, som ställer sig bakom en S-märkt motion i frågan.

Merparten av kulturskolornas finansiering står kommunerna för själva.

I takt med att fler kommuner har problem med ekonomin riskerar just kulturskolan att stryka på foten eller drabbas av nedskärningar, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, på sin blogg.

”Ingen ska smita från ansvaret”

Därför ställer man sig nu bakom en riksdagsmotion skriven av S-ledamöterna Linus Sköld och Ida Karkiainen. Motionen föreslår en lagreglering för att garantera musik- och kulturskola i alla landets kommuner.

Johanna Jaara Åstrand skriver att det ”borde vara en skyldighet för varje kommun att erbjuda musik- och kulturskola” och att ingen kommun borde tillåtas ”smita från ansvaret”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.