Larry Hagman på en bild tagen i januari 2012. Foto: ScanpixVisa alla (10)
Visa alla (10)

Larry Hagman död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske skådespelaren Larry Hagman, internationellt känd som J R Ewing i tv-serien Dallas är död.

Hagman dog, 81 år gammal, på ett sjukhus i Dallas på fredagen, skriver tidningen Dallas Morning News. Han hade en längre tid kämpat mot cancer.

– Larry var tillbaka till sitt älskade Dallas för att återigen spela den ikoniska roll han älskade mest. Larrys familj och nära vänner hade samlats med honom för Thanksgiving. När han dog var han omgiven av dem han älskar. Det var en stilla bortgång, precis som han önskade”, skriver Larry Hagmans familj i ett skriftligt uttalande enligt Dallas Morning News.

Linda Gray, som spelade Hagmans fru Sue Ellen i Dallas, var med vid hans sida när han gick bort.

”Larry Hagman var min bästa vän i 35 år. . . Han var kreativ, rolig, kärleksfull och talangfull och jag kommer sakna honom enormt mycket”, skriver Gray i ett mejl till Reuters.

Gift med en svenska

Larry Hagman var gift med svenskan Maj, född Axelsson.

Tv-serien Dallas som premiärvisades 1978 gjorde Larry Hagman till en superstjärna. Det fanns ingen ände på de elakheter och illasinnade intriger hans rollkaraktär – J R Ewing – lyckades åstadkomma.

– Jag kan inte ens minnas hälften av de människor som jag legat med, satt en kniv i ryggen på eller drivit till självmord, skämtade Hagman senare om sin rollfigur.

Gjorde J R mer elak och grym

Handlingen i Dallas kretsade kring familjen Ewing som levde i måttlös rikedom byggd på olja och boskap.

I sina memoarer beskrev Hagman att det från början inte var meningen att J R skulle bli en sådan centralfigur i tv-serien – som gick i hela 356 avsnitt fram till 1991. Men efter att Hagman själv under inspelningarna börjat improvisera med sin rollfigur för att få honom än mer elak och grym var saken klar, skriver Reuters.

En ”uppdaterad” Dallas-omgång har sänts i år, där handlingen i första hand kretsar kring J R och brodern Bobbys söner.

Genomgick en levertransplantation

Larry Hagman hade svåra alkoholproblem, enligt egen utsago drack han omkring fyra flaskor champagne om dagen. Men 1992 slutade han med spriten efter att hans läkare sagt att hans lever var i sådant eländigt skick att han endast hade sex månader kvar att leva.

Tre år senare diagnostiserades han med levercancer – och slutade då röka. Några månader därpå genomgick han en levertransplantation.

Själv sade Hagman senare att han fortfarande hade smak på livet – trots att han tvingats ge upp sina laster.

– Jag är samme gamle Larry Hagman. Bara lite nyktrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer