Många roade sig med att skämta om Trumps tal och det oklara påstående han lämnat om någon icke specificerad händelse i Sverige. Foto: TT / Skärmdump (Twitter)

Trumps Sverige-referens ledde till Twitterfest

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump refererade i helgens tal till en incident som ska ha ägt rum i Sverige i fredags, och snart föddes hashtaggarna #LastNightInSweden och #SwedenIncident på Twitter.

I helgen hade twittrare fullt upp med att komma på fyndiga förslag till vad presidenten syftade på i sitt senaste tal då han sagt de kryptiska orden ”se bara vad som hände i Sverige igår kväll” utan att närmare förklara vad han syftade på.

Före detta utrikesministern Carl Bildt undrade vad presidenten rökt, och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton drog en parallell till ett annat terrordåd som Trump-administrationen felaktigt trott ägt rum.

Chelsea Clintons inlägg Foto: Twitter 

Andra användare gav förslag på vilken av fredagens stora nyhetshändelser presidenten kan ha syftat på. Kanske var det denna förskräckelse?

Twitterinlägg av @kihlberg90 

Eller denna...

Twitterinlägg av henriksjos Foto: Twitter

Kanske var det Melodifestivalens snackisar Trump hade hört om?

@UniversalISEI:s inlägg om melodifestivalen Foto: Twitter
Inlägg om Melodifestivalen Foto: twitter

Det är inte första gången vita huset uttalar sig på ett sätt som leder till att komiker och twittrare får nytt material. Tidigare ledde uttalandet om alternativa fakta och ett påhittat terrordåd till skämtfest på såväl sociala medier som i diverse satirprogram.

Efter att många undrat vad presidenten menade, gick Vita huset på söndagkvällen ut med en förklaring till vad Donald Trump menade med Sverige-referensen i sitt tal i Florida i lördags. Presidenten ska ha refererat till ett inslag om Sverige i konservativa tv-kanalen Fox News. Han ska inte ha syftat på en enskild incident utan talat i allmänna ordalag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.