”Vi går inte att stoppa”

Uppdaterad
Publicerad

Conchita Wursts seger ses inte bara som en vinst för Österrike utan även för HBTQ-rörelsen. På en presskonferens utmanade hon Vladimir Putin.

– Det var förstås riktat mot vissa välkända politiker. Jag ville säga till dem att godheten alltid segrar och att vi inte går att stoppa, säger Conchita Wurst på presskonferensen på hemmaplan i Wien och riktar sina ord bland andra till Putin.

Det stormade rejält kring den skäggiga dragshowartisten Conchita Wurst redan innan hon kammade hem segern i Eurovision Song Contest. I Vitryssland, Ryssland och Ukraina har det till exempel pågått en namninsamling mot hennes medverkan i tävlingen. Men i helgen fick hon sin revansch.

Eurovision Song Contest 2014

”Visar att extremisterna är få”

– Det här har en enorm betydelse i en tid då hela Europa diskuterar minoritetsrättigheter och ett öppet samhälle. Någonstans har det här visat att Europa inte riktigt är där, säger Stefan Ingvarsson, kulturskribent på Expressen, och fortsätter:

– Det finns politiska krafter som utnyttjar de här frågorna. Men när det kommer till kritan, när det kommer till hur folk känner, och den empati de kan känna inför en annan person, så är det inte så många som är extremister.

För första gången har EBU presenterat både jurymedlemmarnas och folkets röster. Och det visar sig att trots Rysslands negativa inställning hade Conchita hamnat på tredje plats, om ryska folket själva fått bestämma. Och just nu ligger låten ”Rise like a Phoenix” etta på ryska Itunes.

”Del av historieskrivningen”

– Det som är så paradoxalt med Ryssland och homofrågan är att populärkulturen där alltid varit ganska queer. Svenska band som Army of Lovers har varit enorma på ett annat sätt än i andra delar av Europa, säger Stefan Ingvarsson.

Han menar att årets Eurovison inte bara är ett glammigt, falsksjungade jippo, utan en europeisk folkfest med betydande politiska konsekvenser.

– Jag tror att ESC i Köpenhamn, under tiden av Ukrainakrisen, kommer att ses som en betydelsefull händelse. Där det för första gången offentligt visades ett missnöje med Ryssland och en uppdelning, ett slags nytt öst väst. Som helhet kommer finalen verkligen att bli en del av vår historieskrivning.

Reporter: Amanda Horne/Patrik Widegren

Klippning: Elizabeth Watson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet