Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär tas ur skrivande tjänst efter en kritiserad tweet. Foto: Drago Prvulovic/TT

Ledarskribent omplaceras i samband med kritiserad tweet

Uppdaterad
Publicerad

Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär omplaceras till en tjänst där han inte kommer att skriva. Detta sker i samband med att han skrivit en omdebatterad tweet om protesterna i USA som tidningens ansvarige utgivare tagit avstånd ifrån, något som tidningen Journalisten var först med att rapportera.

I en uppmärksammad tweet skrev Mats Skogkär under onsdagen på sitt eget twitterkonto om de pågående protesterna i USA:

”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.”.

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har tagit öppet avstånd från tweeten och nu kommer Mats Skogkär omplaceras till en icke-skrivande tjänst, något som tidningen Journalisten var först med att uppmärksamma.

Vägrar omplacering

I ett mejl till Journalisten bekräftar Mats Skogkär att han har fått veta att han kommer att omplaceras men att han kommer att vägra omplacering med hänvisning till yttrandefriheten.

”Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Mats Skogkär i mejlet.

Tweeten har också debatterats på bland annat Dagens Nyheters ledarsida. Mats Skogkär skriver till tidningen Journalisten att tweeten var ”korkad och aldrig borde ha publicerats” men att acceptera en omplacering vore ”att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”.

”Litar inte på hans omdöme”

Heidi Avellan, politisk chefredaktör för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, bekräftar att Mats Skogkär inte längre kommer skriva ledare för dem och menar att beslutet inte baseras på en enskild tweet.

– I opinionsbildning behöver man vara konsekvent och tydligt uttrycka tidningen politiska hållning, i vårt fall oberoende liberal. Ledarskribenters jobb att är uttrycka tidningens åsikt. Om man på ett väldigt stort forum inför sina 9 000 följare berättar att man är ledarskribent och uttrycker en helt annan hållning blir det otydligt för läsarna. Mats kan ha bidragit till det.

– Det handlar inte om en tweet, det handlar om ett långt twittrande. Och att jag inte längre litar på hans omdöme, säger Heidi Avellan till Kulturnyheterna.

Mats Skogkär har sagt att han inte kommer gå med på ert beslut, vad tänker du om det?

– Jag tänker ingenting. Vi står inför en intern process. Men läsarna ska aldrig känna sig osäkra på vad tidningen tycker.

Kulturnyheterna söker Mats Skogkär för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer