Peter Wolodarski och Ola Söderholm Foto: TT/Privat

Populär podd anklagas för antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Ola Söderholm, programledare för podden Stormens utveckling, får kritik för ett uttalande om att flera av de som är skeptiska till Sveriges strategi under coronapandemin har ”judisk bakgrund”, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.
”Kritiken är bisarr”, skriver Ola Söderholm i ett mejl till Kulturnyheterna.

I det aktuella poddavsnittet diskuterar Ola Söderholm och komikern Jonatan Unge Sveriges nationella självbild under coronapandemin Söderholm resonerar också kring dödstalen till följd av covid-19 och kritiken mot Sveriges strategi under pandemin.

Det är framför allt ett uttalande som väcker reaktioner:

”Dels är det kritik från utlandet mot att det är sinnessjukt att tänka så som svenskarna gör. Men också påfallande många av kritikerna i Sverige är sådana som har invandrarbakgrund. Eller judisk bakgrund, typ Wolodarski och Göran Rosenberg”, säger Ola Söderholm i podden.

”Judar är svenskar”

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är en av de kritiska. Han beskriver att han under tiden då han lyssnade på avsnittet ”studsade till” vid uttalandet.

– Det bygger på tankefigurer som inte är obekanta, de är olustiga och obehagliga. Det jag reagerar mest på är att det finns ett så tydligt 'vi och dem'-perspektiv. Invandrare i Sverige är också svenskar, och det är olustigt att man ska behöva påpeka det. Det är viktigt att demaskera sådana här saker så att vi lär oss något av det, säger han till Kulturnyheterna.

Under söndagen kom även kritik från Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

”En del av ett längre resonemang”

Twitter redogör Ola Söderholm för bakgrunden till uttalandet:

”Det var ett längre resonemang om att det finns en kritik som går ut på att något i den svenska traditionen av social ingenjörskonst gör att man mer lättvindigt verkar kunna trampa på de individuella mänskliga rättigheterna hos de svagaste för det stora friska flertalets skull”.

Han skriver också att poddkollegan Jonatan Unge ofta skämtar om sin judiska bakgrund och att det var därför han tog upp det.

Men det är ett resonemang som, enligt Peter Wolodarski, inte håller:

– Antisemitism är inte humor, säger Peter Wolodarski.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Ola Söderholm:

”Kritiken är bisarr, vilket alla som lyssnat på podden utan total illvilja inser. Det som hänt är att en av Sveriges största publicister totalt skamlöst och intellektuellt ohederligt smutskastat mig inför hundratusentals människor”.

Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att hon inte vill kommentera kritiken och hänvisar till Söderholms svar på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer