Roman Polanski deltar inte vid prisgalan där hans film är en av storfavoriterna Foto: Julien De Rosa/TT

Polanski skippar gala – fruktar lynchning

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen Roman Polanski kommer inte att delta i prisceremonin på franska Césargalan där hans film En officer och spion är nominerad till tolv priser.

– Aktivister hotar mig med en offentlig lynch, säger han till AFP.

Césarjuryns nomineringar till Roman Polanskis film har mötts av starka reaktioner från flera håll. Kritiken mot honom grundar sig i flera anklagelser om våldtäkt. 1977 greps han för våldtäkt på en 13-årig flicka. Han erkände den sexuella handlingen men nekade till våldtäkt.

När En officer och spion hade premiär i november förra året tog protester emot regissören fart efter att den franska skådespelaren och modellen Valentine Monnier anklagade Polanski för en våldtäkt som ska ha inträffat 1975, ett brott som regissören nekar till.

Kritiseras av feminister

Den feministiska aktivistgruppen Osez Le Féminisme har kritiserat nomineringarna av En officer och spion. ”Om våldtäkt är en konstform borde Polanski få alla Césarpriser”, har gruppen skrivit på Twitter.

En grupp bestående av nio feministiska föreningar har tidigare uppmanat medlemmarna i Césarakademin att inte rösta på Polanskis film och de har sagt att de kommer att protestera vid prisceremonin den 28 februari, rapporterar Deadline.

– Det finns ingen plats för en film som handlar om att försvara sanningen, kampen för rättvisa, blint hat och antisemitism under sådana förhållanden, säger Roman Polanski till AFP.

Jämställdhetsministern kritiserar akademin

Den franska filmakademin har också kritiserats av Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa efter nomineringarna av Polanskis film, rapporterar AFP:

”Vad är det för budskap man försöker sända? Den franska filmindustrin har uppenbarligen en lång väg att gå när det gäller sexism och sexuellt våld”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.