Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starka reaktioner från flera håll mot regissören Roman Polanskis film En officer och en spion.

Franska filmakademin ville prisa Polanski – styrelsen avgår efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals filmarbetare kräver demokratisering av den franska filmakademin César, Frankrikes motsvarighet till Oscars. Priset är samtidigt i blåsväder för att ha nominerat den omstridde regissören Roman Polanski till tolv priser. Nu avgår akademins styrelse för att lugna kritikstormen.

”För att hedra de män och kvinnor som gjorde film under 2019, för att finna lugn och se till att filmgalan fortsätter handla om film så har styrelsen enhälligt bestämt att vi kommer att säga upp oss”, skriver Césarakademin i ett uttalande.

Meddelandet om avgången kommer efter starka reaktioner från flera håll mot att regissören Roman Polanskis film En officer och en spion nominerats till tolv César-priser.

Protester mot Polanski efter våldtäktsanklagelser

Den nu 86-årige Polanski greps 1977 för våldtäkt på en 13-årig flicka. Han erkände att han hade haft sexuellt umgänge med flickan men nekade till våldtäkt. Polanski flydde från USA till Frankrike innan domen föll och anklagelserna emot honom kvarstår därför fortfarande.

När Polanskis film En officer och en spion hade premiär i november förra året tog protester emot honom fart efter att den franska skådespelaren och modellen Valentine Monnier anklagade Polanski för våldtäkt som ska ha inträffat 1975, ett brott som regissören nekar till.

Polanskis nomineringar kommer från alla akademins medlemmar, över 4000, och flera personer i filmbranschen har påpekat att nomineringarna understryker det akuta behovet att välkomna yngre, mer varierande medlemmar liksom fler kvinnor, skriver Variety.

Bristande jämställdhet och mångfald

Under de senaste veckorna har Césarakademin mött ett ökande tryck från den franska filmindustrin. Många chefer i branschen har pekat på bristande jämställdhet, mångfald och öppenhet, skriver Variety. Akademin har också kritiserats starkt för att stänga av feministiska personligheter som regissören Claire Denis och författaren Virginie Despentes från evenemang kopplade till prisgalan.

Juryn kommer att avgå efter prisceremonin den 28 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer