Roman Polanski och Lucrecia Martel. Foto: TT

Juryordförande nobbar Polanskis galamiddag

Uppdaterad
Publicerad

Juryordföranden Lucrecia Martel kommer inte att delta i galamiddagen efter visningen av Roman Polanskis film ”J'accuse” på filmfestivalen i Venedig. Beslutet är en tydlig markering från hennes sida.

– Jag gör det för att visa min solidaritet med de kvinnor som utsatts för övergrepp, säger Lucrecia Martel, men tillägger:

– Samtidigt tycker jag att det är rätt att filmen får vara med i tävlingen.

Frågan om huruvida Polanski ska få visa sin film om Dreyfusskandalen i Venedig har debatterats flitigt de senaste veckorna. Polanski greps 1977 för våldtäkt på en 13-årig flicka. Han erkände att han hade haft sexuellt umgänge med flickan men nekade till våldtäkt. Polanski flydde från USA till Frankrike innan domen föll och anklagelserna emot honom kvarstår därför fortfarande.

Det har även ifrågasatts att den en gång våldtäktsanklagade skådespelaren Nate Parker får delta. Och när festivalens olika juryordförande möter pressen är det den första frågan som kommer upp.

”Är komplicerad”

Martel, som är en argentinsk regissör, konstaterar att frågan är komplex.

– Men jag kan inte skilja konstnären från mannen. Och Polanskis närvaro här är komplicerad. Så jag har studerat vad som hände, jag har talat med personer som har skrivit böcker om det, och det framgår att kvinnan som blev utsatt menar att allt är över och att Polanski har gjort vad domstolarna krävt. Jag dömer honom inte, men jag kommer inte att gå på galamiddagen där han ska äras.

Hon kallar debatten för ”oerhört viktig”, men menar att filmen ändå förtjänar en chans.

– Och att den visas här gör att debatten fortsätter.

”Skilja mellan konstnären och mannen”

– Det är komplext. Jag menar att vi måste skilja mellan konstnären och mannen. Historien är full av konstnärer som begått fasansfulla brott men vars verk ändå beundras. Skulle vi behöva vänta i 200 år innan vi kan bedöma Polanskis film? säger festivalchefen Alberto Barbera.

”J'accuse” visas i Venedig nu på fredag. Roman Polanski själv kommer inte till festivalen, men det sägs att han eventuellt kommer att medverka via Skype.

Roman Polanski

Roman Polanski greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände att han haft sexuellt umgänge med flickan men nekade till våldtäkt.

Polanski tillbringade 42 dagar i fängelse, men flydde landet innan straffet hade förkunnats och har hållit sig undan amerikanska myndigheter sedan dess.

2017 utreddes Polanski för våldtäktsanklagelser, men åtalet lades ned av schweiziska åklagare.

2018 uteslöts Polanski ur Oscarsakademin med hänvisning till organisationens uppförandekod.

Regissören är just nu aktuell med filmen ”J'accuse” om Dreyfusaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.