Lennart Nilsson om ”Ett barn blir till”

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Lennart Nilsson, mannen bakom den världsberömda fotoserien ”Ett barn blir till”, blev känd som den första i världen att fotografera levande foster i livmodern. Men de flesta av bilderna i serien är tagna i en belyst tank med saltlösning, strax efter att fostren aborterats.

Den amerikanska tidskriften LIFE publicerade bildserien 1965. Det blev Lennart Nilssons internationella genombrott, och på framsidan av tidskriften stod skrivet att bilderna var tagna på levande foster.

-Det var de. Bilderna togs omedelbart efter operationen, säger Lennart Nilsson.

Han minns omständigheterna runt fostret på bilden på framsidan av LIFE.

-Det var ett embryo från ett utomkvedshavandeskap.

Tank med saltlösning

Lennart Nilsson hade en tank med koksaltlösning stående på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den var förberedd med belysning, och kamerorna stod uppställd runt omkring. I den kunde de nyligen uttagna fostren fotograferas medan de ännu levde.

-Läkaren kom in med det hela. Jag förde ner optiken i vattnet och hade ibland kamerorna utanför. Jag tog bilderna, och sedan tog han med sig fostret tillbaka.

Är det så att huvuddelen av dina bilder är tagna utanför kvinnans livmoder?

-Ja, de flesta är det av makroskopiska skäl.

Bilderna har använts flitigt av anti-abortrörelsen i Storbritannien och USA för att sprida deras budskap.

Har du tagit ställning i abortfrågan?

-Nej det har jag inte gjort. Det är journalistiska bilder, säger Lennart Nilsson.

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.