Livliga barn på museer väcker debatt: ”Används som vardagsrum”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har det pågått en debatt om barnfamiljer på museum. Författaren Agnes Lidbäck skriver i Dagens Nyheter att museerna har i uppdrag att välkomna alla men att bildkonsten ”förtjänar mer än att vara en söndagsaktivitet för barnfamiljer”.

– Jag har verkligen inga synpunkter på att barn springer runt och leker, jag bara önskar att de fick göra det i skogen istället, säger Agnes Lidbeck i Morgonstudion.

I Morgonstudion diskuterar Agnes Lidbeck frågan med Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall. Hon efterfrågar en kulturpolitisk diskussion om de statliga museernas uppgift.

– Vad ska de skattefinansierade museerna vara till för? Ska de vara primärt pedagogiska, få in många, presentera konst och sedan skicka ut dem igen? Eller kan det också finnas en smalare verksamhet som kan liknas vid en diktsamling som har 500 läsare? Det kanske kan finnas ett utrymme för det också i det vi gemensamt betalar för, säger Agnes Lidbeck.

Både hon och Castenfors tycker att föräldrarna har ett ansvar för sina barn under museibesök.

– Man ser museet lite som ett vardagsrum istället för ett publikt rum, säger Mårten Castenfors.

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.