Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborg inleder sitt 400-års firande – två år försent

Göteborg inleder sitt 400-års firande – två år försent

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen börjar Göteborgs jubileumsfestival, som inleder ett två år försenat firande som ska pågå hela sommaren. Kristian Wedel, redaktör på Göteborgs-Posten och författare till flera böcker om Göteborgs historia, menar att det är typiskt för staden att inte riktigt hinna i tid – men också att ha humorn som överlevnadsstrategi.

Kristian Wedel har skrivit om Göteborgs historia under lång tid, bland annat i jubileumsboken ”Göteborg 400 – stadens historia i bilder” och som redaktör och kåsör på Göteborgs-Posten. Han menar att stadens historia är fylld av förseningar – som förra jubileet, när staden fyllde 300 år.

– Då hade det varit världskrig, hög inflation och en pandemi – och det känns lite bekant va? Så 1921 sköts det upp till 1923, och 2021 fick det också skjutas upp till 2023.

Men trots två extra års väntan menar han att årets jubileumsfirande står sig väl jämfört med firandet 1923, då flera institutioner som Göteborgs konsthall och Liseberg invigdes.

– Det här jubileet har uppstått och bubblat och vibrerat, hela staden går här och deltar litegrann. Det finns ingen som har koll på allt som händer, och det är väldigt roligt faktiskt.

Vatten, humor och romantik har format staden

Kristian Wedel menar att skildringar av vatten är återkommande när man tittar på Göteborgs historia och kultur – både genom det många gånger regniga och grå vädret som färgar sinnesstämningen, och i romantiken som ett öppet hav innebär.

– Jag tror inte det är en tillfällighet att Evert Taube till exempel skrev så mycket om havet. Vatten och hav är alltid romantik, det finns ju en längtan bort. Göteborg har alltid varit öppet för världen, säger han.

”Halvarktisk småstad”

Även humorn är ständigt närvarande. Kristian Wedel ser den som ett kompensationsfenomen, för att helt enkelt klara av tillvaron.

– Normalt sett är Göteborg en halvarktisk småstad, grå och vresig. Och så går vi göteborgare i den här vresiga staden, och för att kunna överleva berättar vi de här vitsarna för varandra.   

Se Kristian Wedel berätta om de personer från 1600-talet till idag som varit avgörande för Göteborgskulturen i spelaren. Bland annat om Jonas Aronson som ligger bakom Göteborgshumorn.

2-5 juni: Jubileumsfestival med artister som Suede, Estraden och Europe. En kväll tar Way Out West över bokningarna, då uppträder bland andra Parham, Amason och First Aid Kit.  

9-11 juni: Göteborgs konsthall firar 100 år med bland annat en ny grupputställning med Göteborgskonstnärer och musik, poesi och konstnärssamtal.  

8 juli: Naturhistoriska museet och Hasselbladsstiftelsen öppnar jubileumsutställning om naturfotografi.  

31 augusti – 2 september: Finalhelg med bland annat Göteborgs årliga kulturkalas.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.