Konstlistan: David Lynch och Underjorden – fem tips för semestern

Uppdaterad
Publicerad

Hyllade regissören David Lynch ställer ut i Värmland, Örebro open art är tillbaka, och i Malmö kan man kliva in i Sandra Mujingas visuella värld. Kulturnyheternas konstreporter Amina Adelai har spanat in utbudet i sommar och listar fem sevärda utställningar.

I sommar pågår flera av de stora internationella konstbiennalerna samtidigt. Ska man resa i Europa kan man spana in Berlinbiennalen, Venedigbiennalen eller Documenta i Kassel. Alla tre är viktiga arenor för samtidskonsten. Därifrån sprids ofta nya konstnärer och riktningar vidare till konsthallar och gallerier runt om i världen.

Men man behöver inte resa särskilt långt för att se bra konst i sommar. Till exempel kan man kliva in i Sandra Mujingas visuella värld på Malmö konsthall. Med sina retrofuturistiska installationer väcker hon frågor om bland annat övervakning och relationen mellan människa, djur och teknologi. Utställningen visas fram till den fjärde september.

Utomhusutställning i Örebro

En annan höjdpunkt är Örebro open art som är tillbaka efter flera års uppehåll. Där visas konst från hela världen på Örebros gator och torg. I år kan man bland annat se franska Baptiste Debombourgs illusoriska skulpturer, och svenska stjärnduon Nathalie Djurberg och Hans Berg. Örebro open art pågår till den fjärde september.

I videon listar Kulturnyheternas konstreporter fem sevärda utställningar.

Utställningarna i videolistan

Örebro open art: Örebro 18 juni – 4 september

Infinite deep – David Lynch: Värmlands museum 4 juni – 11 september

Closed space, open world – Sandra Mujinga: Malmö konsthall 11 juni – 4 september

Niki Lindroth von Bahr & Johannes Nyholm: Stenungsunds konsthall 6 juni – 20 augusti

Underjorden: Amos Rex 2 april – 21 augusti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.