Se hällristningarna där krigarna avtecknades med penisar och arkeologens andra sex-fynd från forntiden. Foto: SVT/Jonathan Lindström

Lista: Här visar arkeologen tre sex-fynd från forntiden

Uppdaterad
Publicerad

En snipp-snoppyxa, hällristningar med penisförsedda krigare och en staty som har tolkats som en pinuppa från forntiden. Här listar arkeologen och författaren Jonathan Lindström tre sex-fynd från forntiden.

Det kan verka som att fynden från forntiden enbart handlar om sex, men så behöver inte vara fallet. Men fynden från forntiden behöver inte handla om just sex.

– Man använder könsorgan som symboler för något som inte behöver ha med sexualitet att göra, säger Jonathan Lindström, aktuell med boken Alla tiders sex.

Istidspinuppa?

Venus från Willendorf är en gudinnestatyett som har tolkats som en slags forntida pinuppa, men Jonathan Lindström tror att det är en alldeles för modern tolkning.

– Det här handlar om den stora djurmodern. Hon som såg till att jägarna fick byte och kunde äta sig mätta och feta. Och det är de här svällande formerna som visar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.