Författaren och litteraturkritiken Harold Bloom. Foto: Kathy Willens/TT

Litteraturkritikern Harold Bloom har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske författaren och litteraturkritikern Harold Bloom gick bort under måndagen, efter en tids sjukdom, det rapporterar tidningen The Guardian. Harold Bloom blev 89 år gammal.

Under måndagen avled den amerikanske litteraturkritikern, forskaren och författaren Harold Bloom i New Haven, Connecticut, efter en tids sjukdom, det skriver tidningen The Guardian.

Harold Bloom har författat fler än 20 böcker, varav de mest kända är Hur du ska läsa, och varför (2002) och den omdebatterade Den västerländska kanon: böcker och skola för eviga tider (2000).

I Den västerländska kanon, som väckte stor debatt när den kom, listar Bloom 26 författare – från Samuel Beckett till Dante – som enligt honom är den västerländska litteraturens mest betydelsefulla författare. William Shakespeare hyllar Bloom som en av de främsta.

Inspirerades av poesi på jiddish

Harold Bloom, föddes i Bronx i New York 1930. Han var den yngsta i en syskonskara på fem och familjen var ortodoxa judar som migrerat till USA från Ryssland.

Blooms första möte med litteraturen var genom poesi på jiddish. Därefter öppnade han dörren till poeter som  William Blake, TS Eliot och Hart Crane. Blooms bokslukeri var gränslöst. Han har själv sagt att han som ung kunde läsa en bok på drygt 1 000 sidor i ett svep.

Harold Bloom förespråkade en estetisk bedömning av litteratur i motsats till mer ideologiinriktade trender inom litteraturvetenskapen, och han fick stort inflytande inom sitt fält. Samtidigt fick han också skarp kritik.

Fick kritik

Det påstods bland annat att Bloom var världsfrånvänd som gång på gång återkom till ett fåtal teman. Han stack också i ögonen på andra sätt. Till exempel framhåller han i The book of J (1990) att delar av Bibeln har skrivits av en kvinna. 

Även om Harold Blooms hälsa sviktade forsatte han att skriva och undervisa på universitet Yale in i det sista, uppger hans fru, Jeanne Bloom, till The Guardian.

Harold Bloom blev 89 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.