Kristina Ahlinder, vd svenska förläggareföreningen. Foto: TT

Litteraturstöd och taltidningar riskerar minska i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens kulturbudget slår mot litteraturen. Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen, försöker få utskottet att tänka om.

När Alliansens budget klubbades i förra veckan stod det klart att kulturbudgeten blir 276 miljoner kronor mindre än regeringen ville.

Den här veckan pågår ett slags lobbyarbete från kulturens sida, där representanter från kulturvärlden argumenterar mot nedskärningar på deras område.

Budgetdebatt december 2014

15 miljoner mindre till litteraturen

För förutom regeringens uteblivna satsningar på bland annat kulturskolan och statliga museer, väntar nu också nedskärningar, bland annat på litteraturområdet.

15 miljoner mindre anslog Alliansens i sin budgetmotion till området för litteratur och kulturtidskrifter.

Kristina Ahlinder deltog under förmiddagen i ett möte på kulturutskottet för att ge sin bild av litteraturstödets roll för bokförlagen. Det enda statliga stöd som svenska bokförlag kan få.

– Det är en garant för en bredd och kvalitet i utgivningen. Många gånger är det det som avgör för ett förlag man klarar av att ge ut litteratur som anses smal och inte säljer lika mycket. Skär man ner det så riskerar man att det är författarröster som inte kommer till tals, och det är en viktig yttrandefrihetsfråga.

Blev ni överraskade över att nedskärningen fanns i budgeten?

– Ja verkligen, Alliansen har tidigare sagt att litteraturstödet är väldigt viktigt. Också Socialdemokraterna och den tidigare oppositionen har sagt det, så det här kom verkligen som en blixt från klar himmel.

”Märklig situation”

Hur ser ni på ni från olika delar av kulturlivet måste motivera varför era områden inte ska drabbas av nedskärningar?

– Hela situationen är väldigt märklig som vi har i Sverige just nu, vi har en regering som administrerar oppositionens budget, så jag förstår att man tar till extraordinära åtgärder. För egen del tycker jag att det är väldigt bra att man får en chans att träffa kulturutskottet och berätta om det som är viktigt, i mitt fall litteraturstödet.

– Det vi vill nu är att man i regleringsbreven till Statens kulturråd anpassar dem på ett sånt sätt så att det man skär ner görs på ett så klokt sätt som möjligt, så att det inte drabbar etablerade fina system, säger Kristina Ahlinder.

Påverkar fler planerade reformer

Enligt budgeten som klubbades kommer även svenska taltidningar att få en minskad budget med nästan 16 miljoner. Vilket skulle påverka planerade reformer av 23 dagstidningar som till exempel Göteborgsposten.

När Kulturnyheterna når generaldirektören för Myndigheten för tillgängliga medier, Roland Esaison, säger han att han hoppas att kulturutskottet ska hitta en lösning så att neddragningen inte blir av, om inte till årsskiftet så till vårbudgeten.

Men om reaktionerna från kulturlivet påverkar budgetarbetet är oklart. Kulturutskottets ordförande moderaten Per Bill vill idag inte kommentera enskilda anslag i budgeten, utan hänvisar till att utskottet kommer presentera sitt betänkande senare i veckan.

Nästa vecka debatteras betänkandet i riksdagen och då blir det också klart exakt hur pengarna kommer fördelas.

Alliansens budget sänker också anslagen till folkbildningen (som ingår utgiftsområdet men inte brukar räknas till kulturbudgeten) med 90 miljoner – vilket gör att den totala minskningen blir 366 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetdebatt december 2014

Mer i ämnet