Foto: TT

Alliansen hotar med misstroendevotum

Publicerad

Allianspartierna kommer att lägga enskilda budgetförslag resten av mandatperioden. Samtidigt hotar partierna med misstroendevotum mot enskilda statsråd om riksdagens beslut inte följs.

– Inget alliansparti kommer att vara ett stödparti till din regering, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé med adress till statsminister Stefan Löfven.

På en gemensam presskonferens och i en debattartikel understryker partierna att de noga kommer att följa upp de tillkännagivanden som riksdagen hittills gjort.

Det handlar om ett 70-tal beslut, bland annat om Förbifart Stockholm, valfriheten i vården, översynen av Arbetsförmedlingen och en lång rad straffskärpningar.

– Vi kommer att steg för steg se till att man genomför det som riksdagen har beslutat och också se, om man inte gör det, om misstroendevotum är ett verktyg, säger kristdemokraternas partisekreterare Acko Anckarberg Johansson.

Inte acceptera

Alliansens partisekreterare understryker också att de inte tänker låta regeringen ensam överge överskottsmålet. Vad det exakt innebär är dock oklart.

– Än så länge är det spekulationer. Nu verkar det som om vi inom ramen för finansutskottets diskussioner kan komma överens om en bred översyn och en utredning. Men vi vill vara tydliga med att vi inte kommer acceptera att regeringen enskilt väljer att överge överskottsmålet, säger Tomas Tobé.

Den kommande vårändringsbudgeten som kommer i april kommer Alliansen att svara på gemensamt, däremot blir det partimotioner på vårpropositionen om den kommande utvecklingen samt kommande budgetar.

Gemensamt manifest

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inte förvånad över beskedet.

– Det finns olika sätt att hedra decemberöverenskommelsen. Det här är väl det mest logiska med tanke på att de borgerliga partierna visat en allt större splittring på sistone, säger hon till TT.

Samtidigt med beskedet om enskilda partimotioner, framhåller Alliansens partisekreterare att man förbereder sig för ett gemensamt valmanifest till 2018.

En äntringsstyrka ska redan nu skapas samtidigt som Alliansens decennielånga samarbete ska utvärderas.

– Vi tänker vara väl förberedda, säger FP:s partisekreterare Maria Arnholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet