Liv Strömquist får nytt satirpris

Publicerad

Serietecknaren Liv Strömquist blir den första som tar emot Expressens nya satirpris Ankan.

Liv Strömquist är en av Sveriges mest uppskattade serietecknare. För en dryg vecka sedan fick hon Aftonbladets kulturjournalistiska Axel Liffnerstipendium à 30.000 kronor, och enligt tidningen Expressen är hon även den stora mästaren av modern satir.

Såhär lyder ett klipp ur Ankan-motiveringen:

”Kronprinsars känslor, vetenskapsmäns anhöriga och en ansenlig mängd flott. Ingen kan beskylla den första mottagaren av Expressens nyinstiftade satirpris Ankan för brist på ämnesbredd. Genom hennes genusglasögon borrar en synnerligen fräck blick på orättvisor, absurditeter och fenomen i såväl Sverige som världen”.

Strömquist = universitet?
Dessutom kallar Expressen den Malmöbaserade serieskaparen för ”det roligaste universitetet i Sverige”.

Ankan-vinnaren belönas med en skulptur som Marianne Lindberg de Geer har formgivit. Priset har instiftats för att Expressen tycker att det finns för få satirpriser.

I december medverkade Liv Strömquist med några originalbilder i SVT:s julkalender Rim & Reson på webben. Se en av hennes luckor här. Klicka på symbolen som ser ut som en datorkärm för att få större bild.

Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer