Sommarpratare 2013 Foto: Scanpix

Schibbye & Perssons sommarprat skrevs i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 juni drar författaren Jonas Gardells stämma igång den 55:e omgången av den älskade svenska radiotraditionen: Sommar i P1.

Gardell, som är aktuell med sin hyllade aidsskildrande boksvit och tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ska ägna sina 90 minuter radio åt att berätta om ”hur man blir människa efter att mest ha varit en lort”.

Sommar i P1 2013

Strömquist, RedOne, Abele

Sommarvärden Gardell får sällskap av kända svenskar som serietecknaren Liv Strömquist, stjärnproducenten RedOne och journalisten Maria Sveland.

Årets äldsta sommarpratare blir den 90-årige skådespelaren Ingvar Kjellson och yngst i gänget är landets yngsta riksdagsledamot, Anton Abele.

Schibbye & Persson skrev i cellen

Att just journalisterna Schibbye och Persson, även kända som ”Etiopiensvenskarna”, blev uppringda av Sommar i P1 är inte särskilt förvånande. Mer oväntat är faktumet att de redan hade satt ihop ett sommarprat – i isoleringscellen.

– För att inte bli tokiga i isoleringscellens mörker skissade vi på ett sommarprogram tillsammans. Jag ville prata om kärleken till den första cellen och Johan ville spela hård norsk metal, säger Martin Schibbye till Sommar i P1.

Bibbi Rödöö, programchef för Sommar i P1 sedan 17 år tillbaka, utlovar en del överraskningar i årets sommarprogram.

– Det blir ett par nyheter av olika slag, men även personer som berättar saker som man inte kände till om dem, saker som är väldigt starka på olika sätt, säger hon till sr.se.

HELA LISTAN ÖVER SOMMARVÄRDARNA HÄR.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1 2013

Mer i ämnet