Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

I coronatider: liveströmmad musik stoppad på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler sitter i karantän till följd av coronapandemin flyttar musiklivet ut på nätet i form av liveströmmade konserter på sociala medier. Men upphovsrättsregler kan sätta käppar i hjulet för den som vill sända live.

I samband med coronapandemin flyttar nu stora delar av Sveriges kultur- och musikliv ut på nätet. Många initiativ har startats för att bryta isoleringen och skapa möjlighet för människor att ta del av musik i form av livesända spelningar på sociala medier.

Men de liveströmmade spelningarna kan bryta mot regler om upphovsrätt.

Coronaviruset och kulturen

Sidan stängdes ner

Daniel Josefsson är en av initiativtagarna till Facebooksidan Bring it home, som i samarbete med Sonika studio och bokningsbolaget MTA, vill underlätta för musiker som drabbats av coronakrisen i form av inställda spelningar.

Varje dag sedan starten för drygt två veckor sedan har artister spelat live via sidan för mellan 20 till 30 000 tittare, uppger han.

Men i måndags tog det plötsligt stopp.

– Det var då den första nedstängningen av sidan kom. Det första jag tänkte var: ”Det måste vara ett missförstånd”. I felmeddelandet vi fick stod det att vi sysslade med bedrägligt beteende och missledande information, säger Daniel Josefsson.

Kan bryta mot upphovsrättsregler

Daniel Josefsson hörde av sig till Facebooks support och efter ett tag var sidan uppe igen. Men efter en liveströmmad spelning på tisdagskvällen tog det stopp igen.

– Vi blev nedstängda igen natten mellan tisdag och onsdag. Sedan dess ligger sidan nere och vi har inte hört något mer.

John Severinson chef för strategiska partnerskap på Facebook i Norden säger att nedstängningen av strömmat material inte handlar om Facebooks regler utan om att de som äger rättigheterna reglerar det.

När det gäller musik är det ofta ett skivbolag som äger rättigheterna och som alltså reglerar hur musiken får spridas på Facebook. 

- Det är inte en regel som vi har skapat utan en regel som upphovsrättsinnehavaren har skapat med det verktyg som vi har tillhandahållit, säger John Severinson.

Skivbolagen måste vara med på noterna

Han säger att Facebook gärna ser liveströmmad musik på Facebook men att den som vill göra det måste se till att rättighetsinnehavaren är med på noterna. 

– Det är jättekul att människor vill streama musik. Det man måste tänka på innan är att om man har ett skivbolag eller en agentur som skyddar ens rättigheter så måste man informera dem om att man planerar att livestreama, säger han.

Enligt Facebooks regler för musik får användarna inte dela något på plattformen som innehåller musik som ägs av någon annan, då det bryter mot upphovsrätten. Även om den livesända musiken framförs av upphovsmakaren själv är det alltså ingen garant för att den får vara kvar.

”Viktigt med starka upphovsrättslagar”

Enligt Daniel Josefsson är Bring it home inte den enda sociala medier-sida som stängts ner till följd av liveströmmade spelningar. Detta tycker Daniel Josefsson är problematiskt, särskilt nu när många befinner sig i karantän och har begränsad möjlighet att nå ut med eller ta del av musik.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har starka upphovsrättslagar men om de börjar stänga ner livestreams innebär det att man stryper det enda sättet för musiker att nå ut till sin publik. Det finns ju andra fristående plattformar man kan använda sig av, men där når man inte ut till lika många människor.

– Vi hade tiotusen följare som vi inte kommer åt nu. Och om samma sak skulle hända en artist, då förlorar man inte bara intäkter utan också kontakten med sin publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet