Foto: TT

Spotify i nytt samarbete med Musikerförbundet

Uppdaterad
Publicerad
För en tid sedan lanserade Spotify ett projekt som ska erbjuda ekonomisk hjälp till personer inom musikbranschen. Under måndagen stod det klart att strömningsjätten nu, med avstamp i projektet, inleder ett samarbete med svenska Musikerförbundet.
– Det här visar att parterna kan samarbeta och jag hoppas att det kan leda till att fler bidrar, säger Jan Granvik, förbundsordförande för Musikerförbundet, till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om uppropet Nu tystnar musiken, som uppmanar Spotify och andra kapitalstarka aktörer att starta en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster på grund av coronavirusutbrottet. Uppropet är uppe i tusentals namnunderskrifter.

För en tid sedan drog Spotify igång projektet Spotify COVID-19 Music Relief som ska ge ekonomiskt stöd till behövande inom musikbranschen. Men satsningen är inte alls är ett svar på musikeruppropet, det skriver strömningstjänstens nordiska innehållschef Johan Seidefors i ett uttalande.

”Sedan starten av COVID-19-pandemin har Spotify följt dess utveckling och övervägt de bästa sätten vi kan hjälpa till på”, skriver han också i uttalandet.

Inleder samarbete med Musikerförbundet

Via det nya projektet kommer vem som helst kunna donera pengar och Spotify kommer att matcha varje insamlad dollar genom att donera upp till tio miljoner dollar till samarbetsorganisationerna MusiCares, PRS Foundation och Help musicians.

Och under måndagen stod det klart att strömningsjätten också inleder ett samarbete med svenska Musikerförbundet. Förbundet hade redan innan startat en krisfond för svenska musiker, och nu ska alltså Spotify bidra ekonomiskt till den.

– Det här visar att parterna kan samarbeta och jag hoppas att det kan leda till att fler bidrar. Vi måste ta ansvar för den svenska musikbranschen, säger Jan Granvik, förbundsordförande för Musikerförbundet, till Kulturnyheterna.

Frida Berg, kommunikationschef på Spotify, bekräftar att företaget också kommer gå in med en grunddonation, men hur stor summa det handlar om kan hon inte säga.

Spotify ska också lansera en funktion som gör det möjligt för artister att samla in pengar direkt från sina fans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet