Miljardregn över svenska techbolag – före coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Investeringarna i nystartade svenska bolag slog rekord 2019. Men med coronaviruset stavas framtiden ”osäkerhet”.

Det senaste året satte svenska techbolag nytt rekord i att dra till sig riskkapital. 2019 tredubblades investeringarna till 33 miljarder kronor, visar riskkapitalbolaget Atomicos årliga sammanställning. Sverige har flest ”enhörningar”, nystartade bolag värderade till mer än en miljard dollar, och de fortsatte locka till sig nya miljarder i början av året.

– Den svenska och europeiska tech-scenen har varit den starkast avkastande i världen de senaste fem åren, konstaterar Pär-Jörgen Pärson, investerare på ett av Sveriges största riskkapitalbolag med inriktning på tech, Northzone.

”Europa har mycket bra framför sig”

Frågan är dock hur den senaste tidens ekonomiska oro påverkar techbolagens möjlighet att finansiera sin tillväxt.

– Man kan förvänta sig att det mattas av något på grund av oron på finansmarknaderna. Men tror man att corona-oron blåser över så småningom så har Europa mycket bra framför sig, tror Pär-Jörgen Pärson.

Apple har stängt sina butiker utanför Kina, bokningarna via Airbnb har rasat, Uber och Lyft saknar kunder när ingen reser eller går ut på kvällen. Tech är inget undantag från ekonomins tvärbromsning. Men tjänster som möjliggör arbete, studier och sjukvård på distans har ett uppenbart uppsving just nu. För att inte tala om de som säljer mat och andra nödvändigheter online.

– Vi kan komma till en punkt där människor måste hålla sig inomhus och inte gå till affären eller apoteket, det kommer skynda på användandet av drönare för leveranser, tror framtidsforskaren Amy Webb, vars rapport ”Tech Trends 2020” precis kommit ut.

Trenden: Samhällsnyttiga tjänster

Bolag som med hjälp av AI kan prognosticera virusspridning eller snabba på utveckling av mediciner lär också få lättare att intressera investerare nu. Att techbolag som satsar på samhällsnyttiga tjänster lockar till sig mer kapital och kompetens var redan en trend innan corona. Erik Engellau-Nilsson är vd på stiftelsen Norrsken , som inriktar sig på investeringar i socialt entreprenörskap.

– Medarbetare på storföretag och studenter, de efterfrågar den här typen av entreprenörskap på ett sätt som de inte gjort tidigare.

”Samhällsnytta”, tech-ordet för dagen.

Se hela avsnittet av Utrikesbyrån ”Techmiljarderna vs corona” i SVT Play.

Enhörning = nystartart bolag som värderas till minst en miljard dollar. Begreppet myntades av riskkapitalisten Aileen Lee i Silicon Valley, när hon i en Techcrunch-artikel 2013 skulle beskriva sådana snabbväxande högt värderade bolag. Då räknade hon till 39 ”unicorns” i USA. Idag finns, enligt CB Insights, 220 amerikanska enhörningar. Totalt räknar CB Insights till 454 enhörningar i världen. Näst flest enhörningar finns det i Kina, 111.

Sverige har, såsom European Tech Report 2019 från Atomico räknar, 8 enhörningar: Spotify, Skype, King, Klarna, Paradox Interactive, Izettle, Lendo, MySQL. Finland har 2 enhörningar, Danmark 4 och Norge 0.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet