Foto: TT

Löfven: Gränsen på 50 personer ligger kvar

Uppdaterad
Publicerad

En hårt pressad kulturbransch vädjar om att få släppa in större publik vid konserter och föreställningar. Men gränsen på 50 personer ligger fast, meddelade statsminister Stefan Löfven vid eftermiddagens presskonferens.

Det blir inget höjt tak för antalet personer vid allmänna sammankomster. Det var beskedet från Stefan Löfven i dag.

– Den här krisen är inte över på länge än. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer ligger fast.

Statsministern upprepade beskedet flera gånger på presskonferensen.

– Vi har haft en svår pandemi och måste begränsa smittan och se till att så få som möjligt blir sjuka. Vi ser ingen anledning att ändra 50-gränsen.

För kulturbranschen betyder dagens besked att man får fortsätta förhålla sig till publik-regeln om högst 50 personer på konserter, föreställningar och liknande evenemang.

”Kultursektorn är viktig för vårt land”

Stefan Löfven fick frågor om kultursveriges utsatta situation, och svarade att förhoppningen ändå är att kunna återkomma med besked om hur 50-gränsen ska hanteras framöver.

– Vi återkommer så snabbt som möjligt med besked till kultursektorn om hur 50-gränsen ska hanteras. Kultursektorn är viktig för vårt land. För välmående sammanhållning, fantasi och inspiration. Ett land utan kultursektor är inget riktigt samhälle enligt min uppfattning. Men vi har haft en pandemi som drabbat landet hårt.

Kulturminister Amanda Lind (MP) kommenterar statsministerns presskonferens i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Jag och mina kollegor jobbar hårt för att hitta lösningar för att ge kulturen och idrotten bättre förutsättningar. Som jag tidigare sagt, och som statsministern också hänvisade till på presskonferensen, återkommer vi inom kort med besked om detta och vad som ska gälla framåt vad gäller 50-gränsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.