Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Loreens respekt för scenstormaren: ”Det behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Vid det här laget har det nog inte undgått många att Loreen är storfavoriten inför lördagens final i Melodifestivalen. Men vägen hit kantades inte bara av musik och sång, utan även aktivism.

Det har blivit dags, på lördag kliver Loreen upp på finalscenen med bidraget ”Tattoo” för att tävla om Sveriges plats i Eurovision. Och bettingsajterna och recensenterna är eniga – Loreen är toppkandidaten i kvällens startfält, tätt följd av Marcus och Martinus samt Maria Sur.

– Det finns inga ord som kan uttrycka den tacksamheten jag känner, säger Loreen till SVT.

Respekterar scenstormningen

Loreen tog sig vidare från den sista deltävlingen som hölls i Malmö. Men finalplatsen kom först efter ett avbrutet nummer då scenen stormades av en klimataktivist. Tre personer omhändertogs och polisen inledde en förundersökning om olaga intrång i samband med händelsen.

Men Loreen ser aktionen som konstruktiv aktivism, vilken hon menar behövs.

– Den här modiga grabben, för jag vill ändå säga det... Vi ska veta det att det behövs folk som säger sin mening, säger hon och fortsätter:

– Så länge det är konstruktivt och inte våldsamt, för det funkar och jag tror att det påverkar människor ännu mer.

Nu i efterhand berättar hon även att hon har respekt för det som hände och personen som tog sig upp på scen.

– Jag förstår vad han ville skapa.

”Det är bra säkerhet”

Artisten berättar även att hon under avbrottet kände en större kontakt med publiken vilket gav henne mer energi inför att framföra låten igen.

Vad tänker du kring säkerheten, att det här kunde hända?

– När det kommer till det så vet jag att det är bra säkerhet. Man ska också vet att det här är en folkfest, det är en plats där människor har kul.

– Hur mycket ska man trycka på med säkerheten och vad ger det för energi? Jag har varit på platser där man står med vapen och liknande och det är ingen bra energi, det är ingenting som representerar det vi gör.

Se stormningen igen och hör Loreen berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.