På egen hand med Mona Lisa. Foto: TT

Louvren auktionerar ut egentid med Mona Lisa

Publicerad

Louvren lider, liksom många museer, av ekonomiska svårigheter under coronapandemin. För att råda bot på de dåliga finanserna ska ett av världens mest välbesökta museum nu auktionera ut upplevelser, som egentid med Mona Lisa.

Vanligtvis är det nästan omöjligt att komma nära Leonardo Da Vincis mästerverk, då folksamlingen framför Louvrens mest kända tavla brukar vara enorm.

En gång per år tas Mona Lisa ned från väggen och ur sin ram, för att skärskådas av konservatorer i jakt på skador. En person kan nu köpa sig möjligheten att få närvara vid det tillfället.

Hoppas få in 10 miljoner

Auktionsfirman Christie's hoppas att samtliga Louvrenauktioner ska inbringa mer än en miljon euro, över tio miljoner svenska kronor.

Bland de övriga auktionerna finns bland annat en oljemålning från 1962 av Pierre Soulages och en handgjord klocka av urmakaren Vacheron Constantin. En annan möjlighet är att köpa sig en rundvandring på museets tak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.