Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Berit Roald/NTB/TT

Lucinda Riley dog innan hon hann färdigställa böckerna om de sju systrarna – nu avslutar sonen Harry Whittaker serien

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Lucinda Riley gick bort 2021 och var samma år den bäst säljande skönlitterära författaren i Sverige. Nu kommer den sista boken i serien om de sju systrarna som skrivits av Lucinda Rileys son Harry Whittaker.

Lucinda Rileys böcker har enligt förlagsuppgifter sålt i över 50 miljoner exemplar globalt och 2022 låg samtliga sju böcker om de sju systrarna på topp 100-listan över mest sålda pocketböcker i Sverige.

Sommaren 2021 gick Riley bort, 55 år gammal, efter ett par års cancersjukdom.

”Mamma bad mig”

Samma år kom den sjunde delen av romanserien ”De sju systrarna” ut. Men Riley hade planer på att fortsätta succéserien och nu har hennes son Harry Whittaker skrivit den avslutande åttonde delen.

– Vi pratade bara om det en gång, julen 2018, då mamma bad mig avsluta serien, säger Harry Whittaker till Kulturnyheterna.

2016 visade ett amerikanskt filmbolag intresse för att filmatisera systerserien. Filmen, eller filmerna, blev inte av, men Lucinda Riley var tvungen att göra ett skissartat manus på hur allt skulle sluta. Det är det händelseförloppet Harry Whittaker utgått från.

Handlar om systrar

Böckerna om de sju systrarna handlar om sju adoptivsystrar, som efter deras adoptivfar Pa Salts bortgång får varsin ledtråd till sina respektive ursprung.

Varje bok fokuserar på en systers äventyr och resor och nu ska allt alltså knytas ihop med den boken ”Atlas: Historien om Pa Salt”.

Hör Harry Whittaker berätta om när Lucinda Riley bad honom skriva klart bokserien i klippet.

Lucinda Riley

Lucinda Riley är född i Nordirland och uppvuxen i England.

Både modern och mormodern var skådespelare och även Lucinda Riley har skådespelat.

När hon var 16 fick hon en roll i BBC-serien ”The story of the treasure seekers”.

Hon gav ut sin första bok vid 25 års ålder som hon skrev efter en tids sjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.