Ingen från vitrysk tv har hört av sig för en intervju, och någon gratulation från presidenten har Svetlana Aleksijevitj inte heller fått. Foto: TT

Aleksijevitj: ”Lukasjenko har inte gratulerat”

Uppdaterad
Publicerad

Några få timmar efter tillkännagivandet mötte en omtumlad Aleksijevitj det samlade pressuppbådet i vitryska huvudstaden Minsk. Hyllningarna har haglat från alla håll – men något grattis från Vitrysslands president har inte den nyblivna nobelpristagaren fått.

– Jag är inte riktigt mig själv, säger Aleksijevitj när hon möter pressens blixtrande kameror och hungriga mikrofoner.

Hon berättar att hon känner en stor glädje och vill också delge sitt hemland en del av äran.

Nobelpriset i litteratur 2015

– Det här är inte bara ett pris till mig utan till hela vårt lilla land och vår kultur. Jag känner stor glädje men också en viss oro över att de är så stora författare som fått priset innan mig. Nu är jag en av dem.

Kontroversiell pristagare

Situationen för Svetlana Aleksijevitj i hemlandet har länge varit problematisk. Under presskonferensen berättar hon att ingen från vitrysk tv har hört av sig för en intervju. Någon gratulation från presidenten har hon inte heller fått.

– De vitryska makthavarna låtsas som att jag inte finns. Jag får inte framträda någonstans. Den ryska informationsministern har hört av sig och gratulerat men inte Lukasjenko. 

Aleksijevitj har varit den stora förhandsfavoriten men också omnämnts som ett kontroversiellt val. Hon är en stark kritiker både av Rysslands president Putin och Vitrysslands president Lukasjenko. ”Akademin skulle givetvis få ett par slängar vid ett sånt val och det skulle kallas ett politiskt pris, så frågan är om man törs, sa till exempel litteraturkritikern Yukiko Duke till SVT innan valet offentliggjordes .

– Det finns personer i Vitryssland som påstår att jag hatar Vitryssland. Men folk vill inte ha sanningen. Jag älskar ryssar och jag älskar vitryssar. Det finns inget hat från min sida, säger Aleksijevitj under presskonferensen.

Vill inte bli igenkänd

Trycket på en nybliven nobelpristagare är extremt. Svetlana Aleksijevitj berättar att hon helst undkommer kändisskapet.

– Jag tycker inte om att bli igenkänd. Man är inte alltid beredd att möta människor om man till exempel känner sig trött. Men det finns stunder när jag tänker att jag har ju gjort något slags intryck på den här människan som kommer fram, och det glädjer mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet