Lyckan, kärleken och meningen med livet

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Eat Pray Love

Betyg: 2 av 5

Regi: Ryan Murphy

I rollerna: Julia Roberts, Javier Bardem, Richard Jenkins, Tuva Novotny, James Franco

I ”Eat Pray Love” (eller ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”, som den lite otympliga svenska titeln lyder) möter vi Liz Gilbert som är deppig. Hon trivs inte i sitt äktenskap eller med sin framgångsrika författarkarriär – hon vill ha mer! Och eftersom hon är en välbeställd amerikanska, som ser världen som sitt alldeles egna smörgåsbord, ger hon sig ut på en global hjälp-till-självhjälpstripp.

Den börjar i Rom, där Liz med hjälp av Tuva Novotny lär sig att äta pizza utan att få fetmaågren, fortsätter till Indien där hon når andlig upplysning och landar slutligen i den lilla balinesiska byn Ubud där hon hittar kärleken och kanske också livets mening.

Sålunda ett förment sinnligt drama som äskar vårt seriösa intresse men som i gengäld inte erbjuder mer själ eller originalitet än en genomsnittlig resekatalog, med vidhängande etnocentrisk världsbild. Italienare är livsnjutare som alltid äter middag i skräniga klungor, indier är andliga men lite socialt efterblivna och Bali är vackert och hemvist åt naturkloka medicinmän som med stor sannolikhet är släkt med Yoda.

Den biografiska förlagan välte kiosken här i västvärlden, och filmadaptionen lär gå hem hos alla som förväxlar banaliteterna med djupsinnigheter men störst och mest långsiktig påverkan kommer sannolikt Gilberts evangelium ha på Ubud. Författarinnan hade nämligen den mindre goda smaken att namnge byn i sin bok, vilket gjort att den nu är annekterad av rika men spleenfyllda amerikaner som söker existensens syfte. Självklart finns där också en ”Eat, Pray, Love”-tour för den som vill ha snabbkursen i ”mindfulness”.

Monty Python summerade fenomenet redan 1979 i ”Life of Brian”, närmare bestämt i scenen där Brian försöker få en hop devota tillbedjare att tänka själva, och inte gå som får i skock:

”You are all individuals!”

Svaret skanderas kollektivt: ”Yes, we are all individuals!”

Fredrik Sahlin

Se trailern på den officiella sajten

Betyg: 1/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 2/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 2/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 2/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.