Artisten Madi Banja. Foto: Adam Ihse/TT

Madi Banja och 120 andra musikskapare får Stims stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Madi Banja, Nino Ramsby, Silvana Imam, Alice Boman, Hanna Järver och Sara Parkman är några av de artister som mottar Stims stipendier 2018.

Varje år delar Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) ut stipendier till musikskapare och textförfattare som håller hög konstnärlig kvalitet.

Antalet ansökningar slår rekord i år – 1931 personer ansökte om stipendium, varav 121 tilldelas det och får dela på 4,4 miljoner kronor.

”Det är väldigt glädjande att konstatera en så hög andel kvinnor som mottagare, i en annars väldigt mansdominerad bransch”, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim, i ett pressmeddelande.

Bland Stims anslutna är endast ungefär 20 procent kvinnor, men av årets stipendiater är nästan hälften kvinnor, vilket är samma fördelning som bland förra årets stipendiater.

Delas ut i december

Stipendiebeloppen varierar mellan 25 000 och 50 000 kronor per person och delas ut den 4:e december på Nalen i Stockholm.

Stimstipendiet har delats ut sedan 1925. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.