”Makroskopisk vårdslöshet” bakom broförfall i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska arkitekten Santiago Calatravas glas och stål-bro i Venedig håller inte måttet. Det menar en italiensk domstol som nu kräver att arkitekten betalar skadestånd till staden på motsvarande 830 000 kronor.

Enligt domstolen har Santiago Calatravas visat ”makroskopisk vårdslöshet” när han ritat bron. Det eftersom han inte kan ha haft i tankarna att nästan 30 miljoner turister besöker Venedig varje år, menar de. Det rapporterar Artnet news.

Calatravas bro i Venedig, som öppnade 2008, har väckt såväl uppseende som kritik genom åren. Redan 2014 stämde staden Venedig Calatrava på grund av brons skick. Då menade arkitekten att det delvis var alla turisters rullväskor som tärde på brons konstruktion.

Fallet vanns dock av staden då domstolen ansåg det ”oundvikligt” med rullväskor på bron i och med dess läge nära Venedigs tågstation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.