Eva Beckman, programchef på SVT Kultur Foto: SVT

”Malik var en så enormt älskansvärd person”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Malik Bendjellouls död chockar Eva Beckman, programchef på SVT Kultur. Hon sörjer den tidigare SVT-medarbetaren: ”Han var en så enormt älskansvärd person”.

Dödsbeskedet kom som en chock för Eva Beckman:

– Helt ohyggligt. Man säger alltid att det är ofattbart när människor dör, men det är ännu mer ofattbart med Malik.

– Alla som kände honom vet att han var en sån enormt levande person, jag har nog fortfarande inte förstått vad som har hänt.

Bendjelloul sörjs och hyllas i dag av folk från hela världen på bland annat Twitter, av ledarskribenter och branschfolk för sina insatser. Bland andra filmskaparen Michael Moore skriver på Twitter att ”Han gjorde en fantastisk film och kommer att vara saknad”.

Eva Beckman är inte förvånad över reaktionerna, hon kallar Malik Bendjelloul för ett geni.

– Han var en så enormt älskansvärd person, förutom att han var den här fantastiska kreatören. Jag förstår att många blev berörda av Malik, det blev man.

Minns när han kom till SVT

Beckman minns när Malik Bendjelloul som väldigt ung kom till SVT.

– Det tog en vecka, eller några dagar innan han hade övertrumfat oss allihop. Han var sådär sensationellt begåvad redan då. Sådär så att alla häpnade. Och så har det fortsatt, alla har bara häpnat.

Bendjelloul exprementerade hela tiden med berättarformen, och gjorde det svårare för varje inslag, säger Beckman.

– Om alla filmade på ett sätt, så skulle han filma tvärtom. Han var en enormt uppfinningsrik person.

– Men det som verkligen skiljer honom från alla andra, det är hans berättarglöd. Han var en fantastisk berättare i varenda ruta. En otrolig berättare i alla format, vilket också ”Sugar Man” visade.

”Filmen var lite som Malik själv”

Malik Bendjellouls dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man” är den mest sedda i genren i Sverige. Beckman tror att det beror på att den är bra gjord, och understryker att Malik Bendjelloul gjort ”rubbet” – klipp, manus, regi, grafik.

– Sedan är det en fantastisk saga som är lätt att ta till sig. Det är ju Maliks styrka, sagoberättandet som är genom den filmen. Den är underbar, och lite som Malik själv på något sätt. Det är ”too good to be true”. Och så slutar det så här. Han var precis i början av sin bana och så slutar det så här. Det är ohyggligt.

Malik Bendjellouls tyckte det var fantastiskt och spännande med Oscars, berättar Eva Beckman, som även minns hans häpenhet över priserna som blev allt fler.

– Jag tror att han visste att han var begåvad och att det var en bra film, men även bra filmer vinner inte heller Oscar.

Hur kommer du att minnas honom?

– Som den här oerhört glada och inspirerande personen som Malik var. För alla, han var en inspiration för oss alla att bli lite bättre.

– Vi blev aldrig lika bra, men han visade att det var möjligt hela tiden – att tänka nytt, att tänka annorlunda. Så kommer jag att minnas honom, säger Eva Beckman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malik Bendjelloul 1977-2014

Mer i ämnet