Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kunde inte längre uttrycka mig på samma sätt” säger Malin Ekman. Tryck på klippet för att höra henne och Lisa Irenius som är vd, chefredaktör samt ansvarig utgivare för SvD. Foto: Andreas Idén

USA-korrespondenten Malin Ekman säger upp sig från Svenska Dagbladet i protest

Uppdaterad
Publicerad

Malin Ekman lämnar Svenska Dagbladet efter flera år som USA-korrespondent. Anledningen är att hon tycker att SvD och andra svenska mediehus blivit för ängsliga och ensidiga i sin bevakning.

– Jag kunde inte längre uttrycka mig på samma sätt, säger hon.

2019 blev Malin Ekman SvD:s korrespondent i New York. Nu har hon sagt upp sig och förklarar varför i ett öppet avskedsbrev, publicerat på plattformen Substack.

Malin Ekman skriver att hon tycker att både SvD och svenska medier generellt inte är tillräckligt nyanserade, till exempel när det kommer till bevakningen av USA. Uppgifter som riskerar att gynna vad som bedöms vara ”fel sida” väljs bort, menar hon.

– Det kan handla om rättssystemet, om rättsprocesser mot Donald Trump och det kan väldigt ofta handla om nyheter som är negativa för demokraterna.

Chefredaktören: ”Känner inte igen det”

Enligt Malin Ekman skedde ett skifte hösten 2023 då hon upplevde en annorlunda respons på sina texter.

Jag kunde inte längre uttrycka mig på samma sätt. Kunde inte skriva mina journalistiska texter, berätta för läsarna vad jag ser, hör och vad människor berättar för mig. Utan allt skulle tillrättaläggas och även citat ansågs problematiska.

Lisa Irenius är vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för SvD. Hon tycker att Malin Ekmans beslut att lämna tidningen är tråkigt.

– Det här kom oväntat för mig. Jag känner inte igen den bild hon ger av SvD, säger hon.

Malin Ekman skriver att hon suttit i möte med ledningen och fått förklarat för sig att ”om någon skulle räkna mina artiklar och komma fram till att fler är kritiska mot Demokraterna än Republikanerna, så skulle SvD ha svårt att backa upp mig publikt”. Vad tänker du om att hon skriver så?

– Även där känner jag inte igen det. Det är viktigt för oss att backa upp våra skribenter. Vi för alltid diskussioner med våra skribenter om texter. Det hör till. Men självklart vill vi ha en bevakning som är allsidig, som inte är ensidig, där man kan kritiskt granska alla partier, säger Lisa Irenius.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.