Stadsbiblioteket i Malmö Foto: TT

Malmö stadsbibliotek tar bort kontroversiella e-boken

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella bok som hävdar att autism går att bota med klordioxid plockas nu bort ur Malmö stadsbiblioteks e-boksbestånd. Det skriver stadsbibliotekarien i ett meddelande till Kulturnyheterna.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat finns boken Healing the symptoms known as autism tillgänglig att låna som e-bok på femton svenska bibliotek.

Enligt boken är ett sätt att ”bota” autism att mata sitt barn med blekmedlet klordioxid. Boken har nyligen tagits bort ur de svenska bokförsäljarna Adlibris och Bokus sortiment. Nu plockar även Malmö stadsbibliotek bort e-boken ur sitt bestånd.

”Orsaken är att den är ovetenskaplig, farlig för hälsan men också att den kan upplevas som kränkande för personer med autism och personer i dess närhet”, skriver stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson i ett sms till Kulturnyheterna.

Enligt honom kommer boken från och med imorgon, fredag, inte längre finnas tillgänglig för utlåning.

”Finns en gräns”

I en tidigare intervju med Torbjörn Nilsson, innan beslutet om att plocka bort boken togs, betonade han att biblioteken är en skattefinansierad institution som ska ge medborgarna lika tillgång till information och akta sig för att censurera. Något som styrks av bibliotekslagen. Men, poängterade han vidare, det finns en gräns.

– Man får väga nyttan mot skadan, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer