Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD och V om Zlatans Qatar-uttalanden: Gör det inte lättare att placera statyn i Malmö stad” Foto: TT

Politikerna efter Qatarhyllningen: ”Omöjligt att placera ut Zlatanstatyn”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovics hyllning av Qatar gör det ännu svårare att se en framtid för Zlatanstatyn i Malmö. Det säger flera av stadens politiker, något Sydsvenskan tidigare har rapporterat om.

”Fantastiskt. Det var hur grymt som helst”. Så beskrev Zlatan Ibrahimovic sin resa till fotbolls-VM i Qatar på en presskonferens med landslaget under tisdagen.

Han utvecklade resonemanget för SVT Sport: ”Qatars system funkar. Det svenska systemet? Det funkar men om det funkar till hundra procent, det vet jag inte.”

På samma presskonferens fick Zlatan Ibrahimovic en fråga om vad han vill ska hända med statyn av honom själv.

– Den ska vara i Malmö, ingen annanstans.

”Rört upp väldigt mycket känslor”

Zlatanstatyn avtäcktes i Malmö 2019 men vandaliserades kort därefter. Sedan våren 2020 har den förvarats på en hemlig plats. Enligt Sydsvenskan har stadens arbete med bevakning och renovering av statyn kostat skattebetalarna närmare 600 000 kronor.

2020 fattade kommunstyrelsen beslut om att statyn bör stanna i Malmö. Men Zlatans nya Qatar-uttalanden har komplicerat frågan ytterligare.

– Det har rört upp väldigt mycket känslor. Han är frispråkig och det underlättar inte direkt. Som vi ser det är det omöjligt att placera ut statyn i Malmö i nuläget, säger Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö stad.

Vänsterpartiets oppositionsråd Emma-Lina Johansson är av liknande uppfattning.

– Det är klart att det är svårsmälta uttalanden. Zlatans spel får tio poäng, hans uttalanden får noll poäng. Det gör det inte lättare att ha statyn placerad i Malmö stad.

”Har inte gjort det enklare”

Ytterst är det Malmö stads styrande partier S, L och MP som beslutar vad som ska hända med statyn. MP och L har avböjt intervju. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har inte gått att nå.

Till Sydsvenskan säger S andranamn i kommunstyrelsen Andreas Schönström: ”Han gjorde det inte enklare för oss att sätta upp statyn igen”.

Malmö stads näringslivsdirektör Micael Nord ansvarar för renoveringen av statyn. I ett mejl till Kulturnyheterna beskriver han läget just nu:

”Skulpturen är i princip klar, kvarstår mindre tekniska detaljer. Den är alltså renoverad och vi har förberett så att vi kan installera larm i skulpturen vid behov.

Vi ska återkomma till kommunstyrelsen med förslag om framtida placering. Det är alltså kommunstyrelsen som beslutar om placering. I dagsläget finns det inget datum för när ett sådant beslut kommer att fattas.

Budgeten för den renovering som skett nu i vinter ligger på 350 000 kr. Eftersom allt inte är helt klart vet jag i dagsläget inte exakt var vi landar, men jag har inga indikationer på att den budgeten kommer att överskridas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.