En minnesmanifestation för den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Foto: TT

Europarådet: Allvarliga brister i undersökning kring mördad journalist

Uppdaterad
Publicerad

Det är två år sedan den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia mördades av en bilbomb. Nu uttrycker en representant för Europarådet allvarlig oro för att polisutredningen inte har gått rätt till.

Daphne Caruana Galizia arbetade som undersökande journalist och var känd för sina avslöjanden om politisk korruption. Efter att hon mördades i närheten av sitt hem den 16 oktober 2017 greps tre män misstänkta för att ha planterat och utlöst sprängningen. Men det finns misstankar om att mordet beordrades av någon annan.

Pieter Omtzigt är ledamot i det nederländska parlamentet och utsågs förra året av Europarådet att övervaka ärendet. Europarådet är ett organ för mänskliga rättigheter med representanter från 42 stater. Nu uttrycker rådets rapportör Omtzigt stor oro för att myndigheterna kan ha avslagit bevis som skulle kunna leda till dem som beordrade mordet på Daphne Caruana Galizia.

Lever inte upp till löfte om att vända på varenda sten

”Enskilda poliser kanske gör sitt bästa, men polisstyrkan som helhet och de ansvariga politikerna lever inte upp till premiärministerns löfte om att vända på varenda sten”, säger Pieter Omtzigt till den brittiska tidningen The Guardian.

En av de misstänkta gärningsmännen har pratat med polisen om en påstådd mellanhand och ett av de misslyckanden som Omtzigt identifierat är att ingen överenskommelse har gjorts med den misstänkte gärningsmannen.

”Jag är orolig över att myndigheterna kan ha avslagit bevis som kan leda till den som beordrade mordet. Jag är också orolig över att varken den misstänkte gärningsmannen, hans advokat eller andra berörda – inklusive den påstådda mellanhanden – inte har fått tillräckligt beskydd ”, säger Pieter Omtzigt till The Guardian.

Många brister i utredningen

Omtzigt pekar på många brister i utredningen, bland annat på klagomål från Europols tidigare chef som menar att den maltesiska polisen inte har samarbetat i utredningen.

Omtzigts övervakning av fallet har lett till muntliga attacker från Maltas premiärminister och på inrådan från den nederländska underrättelsetjänsten åtföljdes Omtzigt av civila vakter när han besökte Malta.

Varken Maltas premiärminister eller den maltesiska polisen har svarat på The Guardians begäran om en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.