Den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia dog när en bomb exploderade i hennes bil. Foto: Jon Borg / AP / TT, Rene Rossignaud / AP / TT

Tre åtalas för uppmärksammat journalistmord på Malta

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas för inblandning i mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta 2017. De misstänks ha planterat och detonerat bomben som exploderade i Caruana Galizias bil nära den maltesiska huvudstaden Valetta.

De tre misstänkta männen greps i december 2017, och har suttit häktade sedan dess, rapporterar Reuters. Två av männen, två bröder, misstänks ha detonerat bomben från en båt i Valettas hamn, medan den tredje höll utkik efter när Caruana Galizia klev in i sin bil.

Samtliga åtalade menar att de är oskyldiga, och enligt maltesisk media har de alla vägrat prata med polisen. Polisen har nekat flera borgenförfrågningar, med hänvisning till pågående förundersökning.

Tros inte vara hjärnorna bakom attentatet

Trots att de tre misstänks ha placerat och detonerat bomben tror maltesiska polis att någon annan person kan vara hjärnan bakom explosionen. Motivet bakom attacken är okänt, och förundersökning pågår fortfarande.

Både FBI och Europol har stöttat den maltesiska polisen i deras arbete med fallet. Caruana Galizias familj har uppmanat Maltas regering att inleda en extern utredning av mordet för att ta reda på om regeringen kunde ha förhindrat det. Europeiska rådet har stämt in i familjens uppmaning, men Maltas regering har sagt att det skulle komma i vägen för polisens arbete.

Undersökte korruption

Daphne Caruana Galizia var en välkänd journalist och bloggare på Malta. Hennes korruptionskritiska blogg Running Commentary hade ofta fler läsare än landets sammanlagda press, uppger The Guardian.  Hon var även den som avslöjade Maltas kopplingar till den så kallade paradisläckan.

Caruana Galizia hade bland annat anklagat Maltas premiärminister Joseph Muscat för korruption, och på en presskonferens kallade han dådet ”oacceptabelt”.

– Alla vet att ms Caruana Galizia var en hård kritiker till mig, på ett politiskt såväl som personligt plan, men ingen kan rättfärdiga detta barbariska attentat, sa Muscat 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer