Kultursverige minns Yahya Hassan Foto: Sydsvenskan/Expressen/Ida Guldbæk Arentsen/TT

”Man kommer att minnas Yahya Hassan som en explosion”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom beskedet om att den omstridde danske poeten Yahya Hassan avlidit, bara 24 år gammal. Nu uttrycker kulturvärlden sin sorg, och pekar på den unge poetens stora inflytande på den nordiska litteraturscenen.

Det var på torsdagseftermiddagen som beskedet om att den dansk-palestinske poeten Yahya Hassan hade hittats död i sin lägenhet. Victor Malm, skribent för Expressen kultur, recenserade Yahya Hassans senaste diktsamling och beskriver poetens bortgång som ”outsägligt tragisk”.

– Man kommer att minnas Yahya Hassan som en explosion, och jag trodde att det skulle bli så mycket mer nu i och med hans andra bok och hur bra den var, säger Victor Malm till Kulturnyheterna.

Enligt Victor Malm har Yahya Hassans poesi betytt mycket för litteraturscenen, och är en helt unik röst.

– Han har gett oss ett storslaget vittnesmål från en ung man som kommer från kriminaliteten och kastas in i kultureliten. En man som inte riktigt klarar av att leva sitt liv, som hatar sig själv men samtidigt har ett otroligt stort självförtroende som syns i hans dikter. En speciell typ av ung manlig sorg som jag inte vet om någon annan har lyckats skildra som han.

”Klöv folkmassor med sin energi”

Journalisten Sofia Olsson porträtterade Yahya Hassan för Babels räkning. Hon delar Victor Malms upplevelse av en egensinnig poet som inte var helt bekväm med uppmärksamheten. Hennes första möte med honom inträffade på en bokmässan i Köpenhamn när han bara var 18 år gammal, och just hade slagit igenom.

– Han var både blyg och dryg, stor och liten. Jag minns att han liksom klöv folkmassorna på mässgolvet med sin enorma energi och utstrålning. Det var en absurd upplevelse att se honom läsa ur sin diktsamling för en samling präktiga gråhåriga bokmässebesökare. Minns att Pia Kjaersgaards bok skyltades massivt i en monter, säger hon till Kulturnyheterna.

”Skildrade något helt unikt”

Mona Masri, manusförfattare och kulturjournalist på Sveriges Radio, beskriver Yahya Hassan som ”en unik röst i norden”.

– Han var en fantastisk poet, och världen han skrev om har jag aldrig sett i litteraturen. Till viss del kunde jag känna igen mig: att ha rötter i Mellanöstern, vara uppväxt i en förort och barn till invandrare. Där fanns både kärlek, kritik och hat. Han romantiserade inte över den världen, och det gjorde honom modig, säger Mona Masri och fortsätter:

– Han lämnar ett otroligt stort tomrum efter sig. Många kommande poeter kommer kanske inspireras av honom och våga gå längre i sin poesi, vara hänsynslösa och precis som honom sätta poesin först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.