Foto: Martin Hansen/Gyldendal

Poeten Yahya Hassan aktuell med ny diktsamling

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade poeten Yahya Hassan sitter på rättpsykiatrisk anstalt och nu är han aktuell med en ny diktsamling.
– Det sitter människor i fängelse som också har en röst, säger förläggaren Simon Pasternak.

Ett poetiskt maskingevär – så har Yahya Hassan beskrivit sig själv. Han var bara 18 år när han debuterade med de självbiografiska dikterna som sålde i över 100 000 exemplar.

– Jag älskar att leka med ord, jag älskar att skriva. Jag kommer in i ett helt annat universum, säger Yahya Hassan i en intervju från 2014.

I nya diktsamlingen skildrar Yahya Hassan sitt turbulenta liv efter succédebuten.

– Man kan tala om hans stora framgångar, men man kan också tala om det höga priset han fått betala. Och den här nya boken, Yahya Hassan 2, handlar om det priset, säger förläggaren Simon Pasternak.

Det är giftigt och svänger vackert på en och samma gång.

Ett slagträ i debatten

I debuten skrev Hassan kritiskt om islam, vilket skapade debatt. Och dikterna blev kapade i frågan om Danmarks invandringpolitik, från både höger och vänster.

– Den mer kulturradikala vänstern ville också gärna ha honom för att säga ”här har vi faktiskt ett exempel på en som lyckats som konstnär och har något att säga om vår kultur”. Jag tror att det är en av anledningarna till att det var många som kände att de ägde Yahya Hassan, säger förläggaren Simon Pasternak.

Nu som då väcker Hassan starka känslor, och det finns de som menar att det är oetiskt att ge ut en bok av en dömd ung man med psykiska problem.

– Jag kan bara insistera på att det sitter människor i fängelse som också har en röst. Det ska de också få ha. Han är en bra diktare, säger Simon Pasternak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.