Dikter om förorten i Danmark väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har en diktsamling väckt så mycket debatt och sålts i så stora upplagor som den danska poeten Yahya Hassans nyutkomna bok. I dikterna beskriver han en våldsam och kriminell uppväxt i ett förortsområde i Danmark. Han har hyllats av kritikerkåren men hans kritik av sin kulturella och religiösa bakgrund har lett till dödshot.

Han är 18 år. Dansk med palestinska rötter. Rakt och hårt berättar han om en uppväxt med våld i hemmet, svek och kriminalitet i en av Danmarks förorter.

– Det finns många inom den underklass som jag talar om i de här ghettoområdena, som växer upp på det här sättet, som uppfostras med stryk som jag själv blivit uppfostrad, samtidigt som föräldrarna predikar islam, berättar han.

Han talar om socialt belastade familjer som fuskar och stjäl och om en generation av unga som säljer droger och struntar i skolan.
Han skriver om det han uppfattar som religiöst hyckleri.

– Det jag menar är att de här människorna är moderna efter behov. De använder det som gagnar dem i religionen och resten kastar de bort.
Diktsamlingen har nu sålt 25.000 exemplar. Det normala brukar ligga kring 300 för en diktsamling, säger förlaget.

Debatteras häftigt

Men Yahya Hassans dikter har delat Danmark i två läger och har debatterats häftigt i sociala medier.

– Varken jag eller mina föräldrar fuskar och stjäl. Jag känner mig stött över att han drar alla invandrare över en kam, som en grupp av kriminella och säger att vi alla är lika, säger studenten Miis Hoda till Danmarks radio.
Men Yahya Hassan slår ifrån sig.

– Det är ju inte dem jag talar om. De som inte blir slagna av sin far, som sköter sig och som står upp för danska värderingar. Jag talar om underklassen, om de personer som har de här problemen.

Har blivit dödshotad

Många har velat använda hans dikter för sin egen agenda – högergrupper som vänstergrupper. Han har också fått ett antal dödshot. Det finns de som tycker att han generaliserar, spär på fördomar och inte har förståelse för föräldrarnas utsatthet.

– Jag vet att de har haft det hårt men vad har de egentligen gjort för sina barn. Man ska ju helst bli bättre med generationerna och det har gått åt motsatt håll och det är den utvecklingen som ska stoppas. Det kommer en generation efter mig som helst ska ha bättre förutsättningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yahya Hassan

Mer i ämnet