Yahya Hassan fick sitt stora genombrott som poet under förra året. Under hösten debuterade han med den bejublade diktsamlingen ”Yahya Hassan”. Foto: AP/TT

Yahya Hassan ”huvudroll” i före detta älskarinnas roman

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige poeten Yahya Hassan tycks ha varit inspiration till en karaktär i en ny omsusad, dansk bok.

Boken ”Ord” är skriven av Louise Østergaard och cirkulerar till största del kring huvudkaraktärerna ”jag” och ”du”.

”Jag”, en kvinnlig lärare, inleder en kärleksaffär med ”du” – en 22 år yngre danskpalestinsk elev med fallenhet för poesi.

Yahya Hassan

En historia som många kände igen direkt från verkligheten.

Hade ett förhållande

Enligt danska DR lärde den unge poeten Yahya Hassan och Louise Østergaard känna varandra då han gick på en specialskola och hon var hans kontaktperson.

De ska ha blivit älskare och inlett ett förhållande, som när det uppdagades kostade Louise Østergaard både hennes jobb och äktenskap. Yahya Hassan har vid flera tillfällen pratat om relationen i intervjuer, och skriver även om den i sin självbetitlade debut-diktsamling.

”Referenserna är överväldigande”

Och enligt Jes Stein Pedersen, journalist på Politiken, råder det ingen tvekan om att kärleksrelationen i ”Ord” är baserad på verkligheten.

”Referenserna är så överväldigande att de utan tvekan finns till för att få alla som läser att sätta Yahya Hassan i rollen som bokens 'du'”, skriver han.

Författaren vill inte bekräfta

Louise Østergaard vill själv inte bekräfta att boken handlar om hennes och Yahya Hassans relation:

– Jag är väl medveten om att i och med att folk vet att jag haft ett förhållande med Yahya så kommer de att läsa in det i romanen, säger hon till Politiken.

– Men om boken är 100 procent verklighet eller fiktion, eller 50 procent av varje, det vill jag inte säga något om.

”I bästa fall skvallervärde”

Romanen ”Ord”, som släpptes i Danmark igår, har fått blandade, men till största del negativa, recensioner:

– Historien är tunn. Språket är fyllt av klichéer och har i bästa fall skvallervärde, inget litterärt värde, säger journalisten Nanna Mogensen i danska DR2 Morgen.

– Som roman är den usel, skriver Niels Lillelund i Jyllands-Posten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yahya Hassan

Mer i ämnet