Yahya Hassan Foto: TT

Kontroversiell poet in i dansk politik

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle poeten Yahya Hassan ställer upp i valet till folketinget för det nystartade Nationalpartiet.

Hans omdiskuterade debutdiktsamling ”Yahya Hassan” har sålts i mer än 100.000 exemplar – frågan är om han lyckas lika bra i politiken.

”Jag representerar Nationalpartiet för att kunna vara med och förena de olika människorna i vårt samhälle”, säger han i ett pressmeddelande.

Yahya Hassan

Senare i dag håller han en presskonferens i Köpenhamn tillsammans med Nationalpartiet, som bildades i november förra året.

Vill avskaffa 24-årsregeln

Det beskrivs som ett vänsterparti. En av partiets hjärtefrågor är ett avskaffande av den så kallade 24-årsregeln, som innebär att båda parter i ett äktenskap måste vara minst 24 år för att det ska ge rätt till uppehållstillstånd i Danmark.

För att få ställa upp i folketingsvalet måste partiet först ha stöd från minst 20.000 personer, vilket Nationalpartiet ännu inte har. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har inte utlyst val ännu, men det måste hållas senast den 14 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yahya Hassan

Mer i ämnet