default_caption

Manar till motstånd mot ökad högerextremism

Uppdaterad
Publicerad

Rasideologiska och nazistiska grupper ökar sin aktivitet, det visar en ny rapport från Expo. Nu efterlyses fler människor som vågar höja rösten och försvara demokratin.

En dramatisk ökning av nazistaktiviteter – så skriver organisationen Expo i sin årsrapport för förra året. Expo har räknat aktiviteter som manifestationer, föredrag och fester i den svenska extremhögern. Ökningen för 2012 är 24 procent jämfört med året innan.

Alarmerande siffror, som fått DN:s kulturskribent Kristina Lindquist att minnas.

– Om man som jag växte upp på 90-talet, ett decennium som började med Lasermannen slutade med flera mord, bland annat på fackföreningsmannen Björn Söderberg, så är nynazism och främlingsfientlighet en realitet man måste förhålla sig till aktivt hela tiden, säger hon.

”Nazismen är ett konkret hot”

Kristina Lindquist säger att hon ser en passivitet och naivitet i relation till de antidemokratiska grupperna, en inställning hon vill byta ut mot en mer aktiv kamp för demokratins grunder.

För det är inte bara yttrandefriheten som behöver försvaras.

– För varje demokrat är det centralt att stå upp för andras rätt att uttrycka sig, oavsett om man tycker om det de säger eller inte. Jag menar att det också är en plikt att faktiskt hata nazistiska åsikter och att komma ihåg vad de betyder. Det är inget abstrakt, utan det är faktiskt ett konkret hot mot människor. Det handlar om att vissa människor inte ska få leva här, att vissa inte har rätt att leva överhuvudtaget. Den som inte hatar det står inte heller upp för demokratin, säger hon.

Reporter i inslaget: Oskar Anesten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.