• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Manifestgalans vinnare korade

Uppdaterad
Publicerad

Timbuktu och popduon The Embassy var två av vinnarna när Manifestgalan gick av stapeln under torsdagskvällen. Manifestgalan anordnas för att uppmärksamma artister som ger ut sin musik på oberoende skivbolag.

Göteborgsbaserade The Embassy tog hem klassen Pop/Rock och Timbuktu utsågs till bästa liveartist. Timbuktus pris blev det tionde i ordningen som artisten fick motta som belöning för insatserna under musikåret 2005. Tidigare har Timbuktu bland annat fått två P3-Guldpriser och två Grammisar.

The Tough Alliance, även det ett Göteborgsband, korades till årets nykomling.

– Själva idén är att uppmärksamma artister som inte har en gigantisk marknadsföringsbudget men ändå gör fantastisk musik, säger Mats Hammerman, ordförande för Svenska oberoende musikproducenter, till Dagens nyheter.

Jurygrupperna bestod av press och radiojournalister samt arrangörer. Årets nykomling valdes av Sveriges Studentradiostationer och årets live av ett antal av Sveriges konsertarrangörer.

Galan ägde rum på Nalen i Stockholm. Kvällens konferencier var Micke Wranell från Riksteatern Jam.

Anders Blåder

Vinnare med motiveringar

Hiphop/R'n'B/Soul

Jaqee Blackalixious [Swingkids/Border]

”För ett debutalbum som med berått mod fyllts av så mycket influenser att den blir svårklassificerad. För den höga kvalitén, den ljuva rösten och de tunga men lekfulla produktionerna.”

Elektronika/Postrock/Synth

Midaircondo Shopping For Images [Type/Dotshop.se]

”Sällsam sång möter kristallklang, brus och tuggande rundgång. I ett svävande rum på gränsen mellan pop och experimentalism bor improviserat jazzblås granne med knastrande elektronik och hemsnickrad nyfikenhet. Med sin spröda upplevelse-electronica bryter årets vinnare mot introverta laptop-mönster.”

Pop/Rock

The Embassy Tacking [Service/Border]

”Efter tre år är konceptet fortfarande oförändrat, men likafullt ett modernt sound som genuint representerar svensk popmusik år 2005. Kraften av rena känslor, nyutsprungen förälskelse och musik så smärtande bra att det retar oss till vansinne. Valet till Årets Pop/Rock var inte enkelt men oundvikligt. För andra gången i Manifests historia: The Embassy för albumet Tacking.”

Jazz

Bobo Stenson Trio Goodbye [ECM/BAM]

”För ett lyhört ensemblespel i absolut mästarklass. Stensons rika och genomskinliga pianospel är liksom kamraternas moget och reflekterande. Med minimala åthävor, ett flortunt anslag och gemensam andning når trion maximal effekt i uttryck.”

Visa/Singer-songwriter

Lars Bygdén Trading Happiness For Songs [Massproduktion/BAM]

”Efter att ha satt altcountryn på kartan med Thousand Dollar Playboys, blev 2005 året då soloplattan kom. Klingande Americana samsa med en ren, skär pop och smäktande ballader av en låtskrivare med stor känsla. Må Lars Bygdén och Trading Happiness For Songs inspirera till fler stordåd inom genren under 2006!”

Dans/House/Techno

DK7 Disarmed [Output/Border]

”För deras egensinniga kombination av musikaliska återblickar och modern elektronisk dansmusik.”

Hårdrock/Punk

Grand Magus Wolf's Return [Rise Above/Sound Pollution]

”Ena ögat i den traditionstyngda backspegeln men blicken stadigt riktad framåt. Med knivskarpa riff är de ute efter hämnd – landets regerande metalkungar ska dräpas!

Nitar, läder och eld. Bombastiskt och teatraliskt. Hård, hårdare – Grand Magus.”

Folk/Världsmusik

Sofia Karlsson Svarta ballader (Sjunger Dan Andersson) [Amigo/BAM]

”Med en legering av svensk vistradition, folkmusikalisk precision och lekfulla genrelån har Sofia Karlssons skiva Svarta ballader gjort Dan Andersson omistlig för ytterligare en generation.”

Bästa liveartist

Timbuktu [JuJu/Playground]

”Med en överlägsen känsla för sväng har denna artist totalt dominerat allt från festivalernas stora scen till de minsta klubbscenerna under hela året. Om inte solo så i konstellationer som Kamraterna, Helt Off och givetvis kompad av sin funkarmé Damn! har han tagit gunget till helt nya höjder och på köpet blivit lika folkkär som Lasse Berghagen. Vem har sagt att man inte kan vara alternativ och samtidigt den störste?”

Nykomling

The Tough Alliance New School [Service/Border]

”Under hela året har denna duo poppat upp dansgolv och med sina trallvänliga och klockrena poplåtar kan de inte ha undgått någon.”

Bästa osignade band/Digfipriset

Intihimo

”Med sin energifyllda musik har de tagit en självklar plats på den svenska musikscenen. Och med sina starka kompositioner samt sitt originella uttryck är de nästa hopp på hardcorehimlen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.