• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Bert & Ernie Foto: Wikimedia Commons

Manusförfattaren: Sesam-karaktärerna Bert & Ernie är ett par

Uppdaterad
Publicerad

Det var i en intervju med den amerikanska sajten Queerty som manusförfattaren Mark Saltzman, som pennade manus för serien mellan 1981 till 1990, berättade att han alltid baserat de två karaktärerna på sin egna relation med filmskaparen Arnold Glassman.

– Jag vet inte hur jag skulle ha skrivit dem på något annat sätt än som ett kärlekspar… för hur skulle jag gjort annorlunda? Det är vad jag har haft i mitt liv, en Bert & Ernie-relation, sade Saltzman i intervjun.

Spekulationer kring om de två gnabbandes och sedan seriens start år 1969 samboende karaktärerna Bert och Ernie varit ett par eller inte har pågått i decennier. Och kanske kan Saltzmans svar i intervjun ses som en bekräftelse på att de faktiskt är – eller åtminstone har varit tillsammans.

Dementeras av Sesame Workshops

Men, kort efter intervjun publicerats twittrade Sesame Workshops som äger rättigheterna till serien, ett gensvar. För de å sin sida hävdar att de två mupparna inte alls är ett par utan bara ”bästa vänner”.

”Även om de kan identifieras som manliga karaktärer och besitter många mänskliga karaktärsdrag (så som många av Sesams muppar), så är de enbart dockor, och de har ingen sexuell orientering”, skriver Sesame Workshops på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.