Manusförfattaren till Tunna blå linjen: Starka åsikter om polisen inom produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Tunna blå linjen är något så ovanligt som en polisserie utan mordutredningar och spektakulära actionscener. SVT:s nya storsatsning vill visa upp en mer realistisk bild av polisens vardag och kretsar kring ett antal ingripandepoliser och deras vardag i Malmö. Men hur gör man rättvisa av ett så laddat, omdiskuterat och politiserat ämne som den svenska poliskåren?

– Jag tror att många andra polisserier har en plot där man ska hitta en mördare. Vi har inte jobbat på det sättet, berättar Cilla Jackert, manusförfattare till serien. 

En polisserie utan särskilt mycket blod, mord och spektakulära actionscener alltså. Tunna blå linjen, som börjar visas på SVT på söndag, är ett försök att ge en mer realistisk bild av kåren. Handlingen kretsar kring en handfull ingripandepolisers yrkesliv och vardag i Malmö. 

Vill komma verkligheten nära

– När jag läste manus första gången, 2016 redan, så reflekterade jag inte ens över att det handlade om poliser, det handlar så mycket om människorna. Jag blev väldigt berörd av Cillas manus, berättar Sanna Lenken som regisserat ett antal avsnitt. Gizem Erdogan, som spelar polisen Leah i serien, fick sättas i både teoretisk och praktisk “polisskola” inför rollen: 

– Vi snöade in på detaljerna, jag kommer ihåg att jobbade väldigt mycket med mössan och hur den skulle sitta. 

Väcker känslor inom produktionen

Polisfrågan är en av de senaste årens mest politiskt omdiskuterade. Resurser, gängkriminalitet, utsatta förorter, rasism och övervåld är frågor som tenderar att placera människor i olika läger. Att en serie som balanserar mellan just dessa ämnen kommer att öppna för diskussion är ingen högoddsare. 

– Många har haft väldigt starka åsikter om polisen även inom produktionen. Samtidigt är det inte deras agenda eller visioner vi ska förmedla, utan det vi berättar om är den här gruppen poliser, säger Cilla Jackert och berättar att det funnits många önskemål om att ta upp de frågor som varit politiskt dagsaktuella, under inspelningen.  

- Då har jag fått säga nej vi ska inte ha det! För allt som är dagsaktuellt har en benägenhet att bli väldigt inaktuellt. Det gäller ju snarare att hitta en egen verklighet där allt blir sant inom den verkligheten.

Tunna blå linjen visas i SVT Play från och med 17 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.